Столично Деца А (р.1997г.) Първа група
Иди на страница Предишна  1, 2
 
Създайте нова тема   Напишете отговор     Форуми -> Архив на централния форум
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Veskoloko



Регистриран на: 01 Сеп 2006
Мнения: 1514
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет 17 Ное, 2011 0:21    Заглавие: Отговорете с цитат

[img]Добрият Дани Ризов
Категория: Футбол
От Валентин Маринов 16/11/2011 20:44
Добрият Дани Ризов

Часът е около 15 на поредния мразовит ноемврийски следобед. Край (анти) футболния терен в квартал "Требич" се събират момчетата от набор 97 в школата на столичния Локомотив. Или на възприетия от БФС език - деца А. Есенният полусезон е приключил, те идват за тренировка. Подранили са.

Събличат се пред два фургона. Дори не вътре. Въпреки това не личи да са изтормозени и да идват без желание. Напротив. Треньорът им ги определя като "добри момчета". Той се казва Кирил Метков. Един от най-добрите халфове на своето време, величие на Локомотив, шампион и носител на Купата с ЦСКА, национал, игра също за японския Гамба (Осака) и за Славия.


Метков има "добри" момчета не само по душа. Тимът му е втори на полусезона в столичната си група, като отстъпва с две точки от лидера Чавдар. Локо победи етрополци с 2:0, а допусна само едно поражение - от Левски с 0:2 и записа равен 0:0 срещу Славия. Това е най-добрият отбор на "железничарите", останалите са на дъното или в златната среда. Изглежда, че само Локомотив′97 е способен да наруши хегемонията на Славия, Левски и Чавдар във всички столични шампионати.


Номер 14 още липсва понякога на Дани Ризов, но той вече свиква и с №10



Капитан на този тим е халфът Йордан Ризов. Той, централният нападател Никола Димитров и друг голаджия - Георги Красимиров, най-бързо и лесно ловят окото, но и останалите имат талант. Йордан, или просто Дани, е добро момче. Скромен е, добре възпитан, с обноски. Играе футбол от 8-годишен. Баща му - заклет левскар, го записва в Локомотив заради близостта, семейството живее в "Надежда". "Постепенно станах локомотивец и обикнах всичко свързано с клуба", държи да каже Ризов.

Дани играе плеймейкър, зад нападателя. Обяснява, че така е от година, преди това е действал като външен и вътрешен халф. На настоящия си пост се чувства най-добре. Не обича да говори много за себе си, все насочва разговора към отбора. "За мен не е толкова важно да бъда капитан. Искам да играя добре. Мечтаех да стана плеймейкър. Момчетата са ми като семейство, от шест години сме заедно и колективът ни е страхотен. Футболът е най-важното нещо за мен. И отборът", разкрива Ризов. Приятелството тук си личи от сателит. Също така личи отличното му партньорство на терена с тарана Ники Димитров. "Никола е страхотен нападател и чудесен човек", добавя Дани.

Играе с номер 10, но преди е бил с 14. Сам подема темата за числото: "Роден съм на 14 юни. Преди 4 години треньорът ми даде №14. Мачовете ни във Франция от един турнир траеха по 14 минути. С номер 14 в Арсенал и Барселона играеше един от любимите ми футболисти - Тиери Анри. Навсякъде виждам 14 по различни поводи и ми се случват разни неща с това число." Десятката идва тази година по леко комичен начин. Просто в новия екип фланелката с №14 била... малка. Тогава Метков връчва на плеймейкъра си №10. Липсва му №14, но вече свиква и със знаковата десятка.


Ризов и един от съотборниците му - Цветелин Манов, на тренировка в "Требич"



Дани Ризов печели наградата за най-добър халф на своята възраст на турнира "Петър Боянов" в курорта "Албена" през лятото. "Там играех свободно, имах самочувствие и сила в себе си. Бях в най-добрата си форма от години насам." Точно в морския курорт Ризов си връща лентата, която губи за една година по решение на треньора. "Този полусезон като цяло играх два пъти по-слабо, отколкото в "Албена", самокритичен е халфът. - Мога много повече и го знам. Наясно съм, че в живота всичко се постига с много труд. Надявам се напролет отново да играя силно, както преди."

В последния мач от полусезона - драмата срещу приятния тим на Септември, завършила 3:2 за Локомотив на терена на 57-о училище, Ризов вкара ефектен изравнителен гол за 1:1. След което той и някои от съотборниците му изиграха танц пред скамейката на отбора. "Това е от песента "We no speak americano". С Иван Голчев се бяхме разбрали преди мача ако някой от нас отбележи, да го направим. Но аз бях толкова развълнуван, че обърках движенията. Иначе можем да го правим в синхрон", разкрива тайна от съблекалнята капитанът.

А Дани се оказва интересен не само на терена. За момче на неговата възраст той тотално изненадва с признанието, че харесва хард рок и хеви метъл. Изрежда банди като "Уайтснейк", "Лед Цепелин", "Скорпиънс", "Блек Сабат"... Съжалява, че не е могъл да отиде на концерта на AC/DC в София или в Белград. Момчетата от Локото се оказват в сръбската столица на връщане от Франция точно по време на шоуто на австралийците и спят в хотел, надалеч от стадиона на Партизан. "Чуваше се добре. Почти не съм спал. Дано имам шанса следващият път да ги видя на живо". Ризов е запален по рока от свой чичо - музикант. Понякога свири на китарата му. Личи вълнение, когато говори за това.


От ляво на дясно - Марио Граховски, Никола Димитров и Дани Ризов. Таранът Ники Димитров е сред най-добрите на поста си в своята възраст



И може още да е малък, но вече знае каква е истината в музиката: "Не крия, че понякога слушам и чалга, просто няма как. Но един попфолк хит трае седмица, докато песните на AC/DC са вечни!"

Дани Ризов е и добър ученик. Ако трябва да сме точни - много добър. Завършва 7 клас с 5,00, а сега успехът му е още по-висок. Тази есен е влязъл в Професионална гимназия по аудио-видео и телекомуникации (ПГАВТ) "Попов". Учи в паралелка за телекомуникации с изучаване на английски език. Можел е да бъде приет и в по-елитно школо, но това означавало да спре с футбола. Нещо, което в момента няма как да стане. Ризов е верен на голямата си любов, но обича и други спортове. Например тениса и зимните надпревари. Разпуска с тенис на маса, като и там се справя отлично. Гледа Формула 1, където е за "Ферари". Още не се е ориентирал към друга професия освен футбола, може би защото сега се вижда само на зеления терен. Все пак признава, че го влече фотографията. Има много мечти, една от които е да обиколи света.

Идва време да поговорим с Кирил Метков за неговия възпитаник и капитан. "Дани е играл на абсолютно всички постове в средата на терена, задължително трябва да ги мине. Най-добре го виждам като плеймейкър зад нападателя, но това не изключва и другите, обясни треньорът. - Защото във всяка ситуация може да се окаже в зоната на външния или вътрешния халф. И трябва да може да отиграе там. Поне такива са моите разбирания."

А защо носи лентата? "Добър футболист е и добро дете. Другите го уважават като лидер и капитан. Скромен е. Дано това не му попречи един ден. Но пък може и да му е от полза. Искам да е по-нахакан, по-пробивен." Тук стигаме до минусите на Ризов. "Малко повече самочувствие му трябва, сигурен е Метков. - Увереност, за да може по-правилно да взима решения и по-добре да вижда терена. Доста притеснителен е. Иначе той спортно-техническите качества си ги има, родил се е с тях. Въпросът е да е по-спокоен, с по-голямо самочувствие. В някои моменти е объркан, дезориентиран... От притеснение го прави това. Предолоее ли го, другото си го има. Технически и тактически е добре."

На мачовете прави впечатление, че Ризов е едно от момчетата, с които Метков най-често комуникира. Понякога забележките са остри. Въпросната комуникация само заради лентата и важният пост ли е?

"Да, заради тези неща, но и защото е футболист, на който съм казал, че искам повече, веднага схваща подтекста объркалият доста защити Метков. - Винаги ще искам повече. Ако спра да му се карам, значи не ме вълнува, не ме интересува. Аз съм го обяснил това на момчетата, знаят го. От всички искам повече. Понякога си мислят, че са играли добре, а аз не съм доволен. Така и за Дани. Ако даде днес 80 процента, искам 90 в другия мач или тренировка. С времето са го осъзнали. И наистина са изключително добър колектив, не се карат. Малко деца са, няма голямо текучество. Това е основното - колективът е перфектен."


Днес в родния футбол няма халф като Кирил Метков. Добро поне, че има треньори като него



Помня отлично треньора като футболист и няма как да не завършим разговора за приликите между играча Метков и Дани Ризов. Постовете им в момента са едно към едно. И не само постовете...

"Да, така е. Техниката, обръщането, движението с топката напред... Постовете са абсолютно еднакви. Превзема пространствата на скорост. Само трябва да се успокои", може би потретва Метков. И явно е прав, защото той тренира Ризов и компания от 6 години. На няколко пъти в разговора той казваше "такива са моите виждания".

Че вижданията му са правилни личи не само от временното класиране в тази група. Личи също от начина по който играят момчетата му, от техния талант. Също така личи от радостта, която изпитват на тренировката в мразовития ноемврийски следобед на сякаш забравения от Бога (анти) футболен терен в "Требич" със соц фургоните. Дани Ризов и съотборниците му не се оплакват и си тръгват, но утре ще дойдат пак. Защото са добри момчета.[/img]
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Pride



Регистриран на: 28 Сеп 2006
Мнения: 6727

МнениеПуснато на: Пет 18 Ное, 2011 16:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Момчетата наистина са добри дано ги запазим и развием.
_________________
8 ПОРЕДНИ МАЧА В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ТУРНИРИ БЕЗ ЗАГУБА, ТОВА Е ЛОКОМОТИВ
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
milanelo_1929



Регистриран на: 23 Яну 2007
Мнения: 217

МнениеПуснато на: Пон 21 Ное, 2011 18:53    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.donbalon.eu/news142483.html comando comando comando
_________________
I LOVE AYIA NAPA-CYPRUS!!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Pride



Регистриран на: 28 Сеп 2006
Мнения: 6727

МнениеПуснато на: Вто 22 Ное, 2011 14:23    Заглавие: Отговорете с цитат

milanelo_1929 написа:
http://www.donbalon.eu/news142483.html comando comando comando


Този позор е от набор 99. Тази тема е за набор 97, които бият наред.
_________________
8 ПОРЕДНИ МАЧА В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ТУРНИРИ БЕЗ ЗАГУБА, ТОВА Е ЛОКОМОТИВ
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор     Форуми -> Архив на централния форум Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov
RedSilver 1.01 Theme was programmed by DEVPPL HTML Forum
Images were made by DEVPPL Photoshop Forum