искат за закрият 153-то

 
Създайте нова тема   Напишете отговор     Форуми -> Архив на централния форум
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
georgi
Гост





МнениеПуснато на: Сря 07 Мар, 2012 9:13    Заглавие: искат за закрият 153-то Отговорете с цитат

Цитат:
Сериозни дебати предизвика решението на общинската администрация в София да обедини две училища в кв. Надежда. Проблемът е, че и 153-та гимназия, и 141-во основно училище дължат големи суми на Топлофикация и се нуждаят от основен ремонт. Кои ученици да се преместят обаче от едната в другата сграда се оказва ябълката на раздора. От 153-та гимназия отказват да продължат образованието си в другото училище. От общината пък твърдят, че сградата на 141-во училище е в по-добро състояние. Кметът на Надежда пък поиска оставката на директора на153-то училище, като допълни, че ако ревизията покаже подобни резултати и в 141-во училище, ще поиска оставката и на неговия директор. Остава и въпросът за какво ще се ползва освободената сграда и стоят ли частни интереси зад това предложение.

Казусът със сградата на 153-та гимназия в столичния квартал Надежда се заплита на 24 януари. Тогава ръководството на училището се среща с районната администрация. Заместник-директорката Мая Янакиева обясни, че при разговорите е станало ясно - гимназията ще бъде преместена в сградата на 141-во основно училище. И двете учебни заведения имат натрупани задължения към Топлофикация и за да се пести, се налага оптимизация:

„На 24 януари имахме среща с районната администрация, на която ни бе заявено, че материалната база на 141-во училище е по-добра, нещо, което не е вярно. При нас учат деца, които са завършили осми клас в това училище и те съвсем чистосърдечно си признават, че тук им харесва повече. Беше ми казано, че в седемдневен срок ще излезе официално становище на комисия, назначена от кмета на района Надежда, която трябваше да направи оглед на двете училища и да даде своето мнение. До този момент такова мнение и такова становище официално не ни е предоставено. И това ни навежда на мисълта, че ще бъдем поставени пред свършен факт".

Вие сте единственото училище със спортни профили в Надежда. Ако все пак се стигне до вариант, в който училището се мести в сградата на 141-во, какво ще се случи? Тези профили ще могат ли да бъдат запазени, ще можете ли да говорите за училище със спортни профили?

„Страхувам се, че не. Първо, защото там, доколкото съм информирана, няма тези условия, които ги има при нас. Ние имаме голям и малък физкултурен салон, зала за тенис на маса, която мисля, че е единствената в този вид, в който е, на територията на София - град, имаме два фитнеса, които са ученически, съседството на стадион „Локомотив", което страшно ни помага, защото часовете на тренировките на децата от спортните профили се съобразяват с учебната им програма. И всичко е много добре стиковано и подредено. Ако отидем в 141-во, аз не съм убедена, че това реално ще се случи. Много се съмнявам, че ние ще успеем да се запазим като самостоятелно училище там, защото нагласата на родителите е, че ням ада пуснат децата си в 141-во".

Ако 153-та гимназия бъде преместена в сградата на 141-во основно училище, учениците масово ще започнат да напускат. Прогнозата е на председателя на училищния парламент Рангел Геров. По думите му има ученици, които до 7-ми клас са учили в 141-во и не искат да се връщат в същата сграда, защото условия са по-лоши:

„Даже сме говорили, ако се наложи да се преместим там, просто се споменават други имена като 54-то, 84-то, 101-во"

Защо имате проблем с това да отидете в сградата на 141-во?

„Ще бъде много трудно да се преместим. Знаете, да се привиква вече с нова сграда, например за 11-ти клас - три години си учил тук и накрая да не можеш да завършиш в собственото си училище. Пък и там училището принципно е по-лошо като материална обстановка. Тук е по-добре за спортните паралелки, защото има договорка с ФК Локомотив София".

Масови ли са настроенията за напускане, ако се наложи преместване в другата сграда?

„О, да, масови са. Не са на някакви малки групички, всички са на едно мнение за евентуалното преместване - да се преместят в друго училище".

С уговорката, че решението не е взето окончателно кметът на район Надежда Димитър Димов заяви, че няма как при 260 ученици да се поддържа цялата сграда. Янакиева призна, че децата са малко, но това е заради демографската криза от 1996 година. Тя отхвърли и другата критика на кмета - че щатът е раздут. По думите на Янакиева колективът е абсолютно оптимизиран. Кметът обаче е категоричен, че няма как двете училища да се помещават в две различни сгради, защото продължават да се трупат задължения. Димов допълни, че освен че е назначил финансов одит, тази седмица ще поиска оставката на директорката на 153-та гимназия Мая Куцарова:

„Този проблем чука много сериозно на вратата, тъй като задълженията на двете училища са тежки. Не се ли вземат мерки да си разделят разходите, просто и двете училища ще трябва да бъдат закрити в един момент".

Какъв е аргументът учениците от 153-то да се преместят в 141-во училище?

„Спортните зали са едно към едно - по три спортни зали има и в двете. Дограмата при всички положения в 141-во тази година трябва да бъде сменена, тъй като е опасна, специално на последния етаж, така че дали ще се местят или няма да се местят, на последния етаж трябва да сменим дограмата. За спорт на „Локомотив" просто ще се въздържа от коментар. Вие ако ми дадете един представителен отбор на „Локомотив", който да участва в републиканско първенство, като изключим футбола при мъжете, съм готов да коментираме и този въпрос".

И все пак децата спортуват...

„По никакъв начин няма да им се пречи да спортуват. Разликата е една спирка".

Но защо те да се преместят с тази спирка, а не другите да дойдат?

„Имайте предвид, че там са по-малки децата - от първи до седми клас. Все още не е взето решение, че категорично 153-то се мести в 141-во".

Очевидно имате доста критики към начина, по който се управлява 153-то училище. Какво се случва оттук нататък?

„Финансов одит чакам всеки момент. Пуснали сме писма да се започне ревизия на 153-то, ще искам да се започне одит и на 141-во. Просто 153-то със своята агресия към мен, причината е навсякъде другаде, но не и при самия колектив и в самото ръководство, инициираха първо проверките да започнат от там, но същите проверки ще бъдат направени и в 141-во училище. Лично аз ще настоявам на директорката да й бъде потърсена отговорност и да бъде освободена".

Но задълженията на 141-во са същите.

„И там ще го видим, ако се наложи и там ще се иска оставка на директора. Както казва премиерът - който не издържа на темпото, да става и да си ходи. Аз съм кмет на девет училища. Не мога да си позволя да симпатизирам на едно училище за сметка на друго".

Какво ще се случи със сградата на училището?

„Мол няма да е, няма кандидати за молове. Евентуално, ако се освободи сградата, се пуска конкурс за отдаване под наем. Кметът на София Йорданка Фандъкова е голям противник сградите да остават празни. Но за момента конкретни предложения няма".

Сходни са и аргументите, които ни бяха предоставени от Столичната община. От там бяха категорични, че училище няма да се закрива, а само ще се обединят двете. Освен това при взимането на решението, което се очаква да стане в края на март, трябва да бъдат поканени и директорите на двете училища. Със заповед именно на кмета на район Надежда е сформирана комисия, която е обходила двете сгради и е съставен констативен протокол и план за оптимизация. В комисията е участвала и Лора Златкова - главен експерт в дирекция Образование в столичната община.

„Сградата на 141-во училище е в по-добро състояние. То е основно квартално училище, в него се обучават деца от първи до осми клас и е редно да преместим големите ученици и поради по-добрата база", обясни Лора Златкова.

Тя допълни, че направените изчисления сочат, че необходимостта от пари за основен ремонт при обединяването на училищата също е в полза на 141-во. Тя каза, че за него ще трябват над 168 000 лева, а за 153-то ще са необходими над 211 000 лева. Златкова успокои също, че в 141-во училище има два физкултурни салона и това също го прави по-подходящо.

„Директорката на 153-то училище не е изразила принципно съгласие, но колективът на 141-во е изразил принципното си съгласие, че те могат да работят съвместно. Така ще паднат разходите за отопление и така ще бъде стопанисана цялата училищна сграда".

Неразплатените задължения към топлофикация на 141-во училище са 50 000 лева, а на 153-то - 63 800 лева,каза още Златкова.

„Педагогическият колектив не разбира финансовото състояние на училището. И не желае да приеме факта, че това е държавна политика и училището е на делегиран бюджет. Всяка година не изпълнява разрешения план за прием след седми и осми клас. Обикновено се формира една паралелка, която е непрофилирана. Към настоящия момента има една маломерна паралелка".

Какво ще се случи със сградата на 153-то училище?

„Ще предложим на СОС да бъде предоставена на образователни субекти със сходна дейност. Направили сме предложение на Българска асоциация на частните училища и чакаме тяхното предложение за предоставяне на базата на частно училище на образователен субект. Към момента нямаме решение за базата на 153-то".
Върнете се в началото
парци



Регистриран на: 05 Сеп 2006
Мнения: 6703
Местожителство: Parc des Partcalence

МнениеПуснато на: Сря 07 Мар, 2012 9:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Мдам, щото най-лесно е да се закрива.

Пичове, не знам дали усещате, но това е поредният отрязан корен. Нещо се мъти...
_________________
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Metala
Ultras Leader


Регистриран на: 31 Авг 2006
Мнения: 34335
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря 07 Мар, 2012 9:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Да им серем на инициативите angry2 angry2 angry2 Задълже плакат за следващият мач като домакини!!! Те тоя отбор и стадион искат ептен без хора да го оставят...и само сергии наоколо... Тая работа нема да стане..И кой е тоя дето ни дава за пример? Като е толко отворен и отговорен защо не направи нещо да има спортове и да не може Авриона да си прай квот си иска. aggressive2 aggressive2 black_eye black_eye
_________________
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
парци



Регистриран на: 05 Сеп 2006
Мнения: 6703
Местожителство: Parc des Partcalence

МнениеПуснато на: Сря 07 Мар, 2012 10:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Metala написа:
... И кой е тоя дето ни дава за пример...

Цитат:
... Аз съм кмет на девет училища...


Между другото силно ме съмнява някъде из Надежда да има друго училище с такъв басейн, като този в 153-о.
_________________
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Metala
Ultras Leader


Регистриран на: 31 Авг 2006
Мнения: 34335
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря 07 Мар, 2012 10:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Ма тва нашичкия кмет ли? Дето го играеше много загрижен...Ах лелееееееее angry2 angry2 angry2 aggressive2 aggressive2 aggressive2
_________________
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
georgi
Гост





МнениеПуснато на: Сря 07 Мар, 2012 11:10    Заглавие: Отговорете с цитат

1-во закриват училище
2-ро закриват училище със страхотна спортна база и стадион в непосредствена близост
3-то, несъм запознат, ако наистина това единственото спортно училище в Надежда. .. angry2

Понеделник преди мачът минавайки от там забелязах нова дограма!
Нямало да бъде мол..... да бе. .... и всички повярвахме. ... нали?

angry2


п.п. http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=865912&audio_id=103928
Върнете се в началото
Pride



Регистриран на: 28 Сеп 2006
Мнения: 6717

МнениеПуснато на: Нед 11 Мар, 2012 2:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Димов каза за това на срещата. И аз съм против да се закрива, но тая директорка е за гонене. Май и с Аврионов е близка?
_________________
8 ПОРЕДНИ МАЧА В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ТУРНИРИ БЕЗ ЗАГУБА, ТОВА Е ЛОКОМОТИВ
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Metala
Ultras Leader


Регистриран на: 31 Авг 2006
Мнения: 34335
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед 11 Мар, 2012 9:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Pride написа:
Май и с Аврионов е близка?


Защо ли не се учудвам... boast А позицията на родителите от квартала каква е? Я тия дето са от там да кажат ако знаят
_________________
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
PILATA



Регистриран на: 31 Авг 2006
Мнения: 15469
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Нед 11 Мар, 2012 16:10    Заглавие: Отговорете с цитат

тъпо е когато нещо се закрива без друго подобно да се открива,
по принцип говора,не съм запознат със случая изобщо.
_________________
НАЙ МИ Е КРИВО, НАЙ МИ Е ДОЛНО,КОГАТО МЕ ЧЕРПЯТ С БЕЗАЛКОХОЛНО
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Pride



Регистриран на: 28 Сеп 2006
Мнения: 6717

МнениеПуснато на: Нед 11 Мар, 2012 21:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Да го направят детска градина и без туй се чака 5 години. След 5 години ще има недостиг и на училища. То 153 в момента е зле има малко ученици там е проблема да не им стига делегирания бюджет.
_________________
8 ПОРЕДНИ МАЧА В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ТУРНИРИ БЕЗ ЗАГУБА, ТОВА Е ЛОКОМОТИВ
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lokomotiv_sofia_iztok



Регистриран на: 20 Юни 2011
Мнения: 247
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Пон 12 Мар, 2012 9:43    Заглавие: Отговорете с цитат

ЛОШО
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tseko



Регистриран на: 02 Сеп 2008
Мнения: 1735
Местожителство: СОФИЯ

МнениеПуснато на: Пет 30 Мар, 2012 12:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Мая Янакиева а?
_________________
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор     Форуми -> Архив на централния форум Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov
RedSilver 1.01 Theme was programmed by DEVPPL HTML Forum
Images were made by DEVPPL Photoshop Forum