Феновете по света II
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4 ... 72, 73, 74  Следваща
 
Създайте нова тема   Напишете отговор     Форуми -> Архив на централния форум
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
PILATA



Регистриран на: 31 Авг 2006
Мнения: 15469
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Съб 30 Май, 2009 9:39    Заглавие: Отговорете с цитат

70. Екс СССР. Начало на нов живот

До началото на 90-те публиката в бившите съветски републики страда от режима, а след това – по неговата липса


До началото на 90-те традиционната гледка за стадионите от съветския блок и Източна Европа е препълнен стадион с еднотипна публика. След това постепенно ситуацията започва да се променя, като особено бърз напредък бележи сцената на бившите югорепублики, Румъния, а от средата и края на 90-те и тези в България, Турция, Русия. В Украйна периодът 90-98 г. е белязан от сравнително монотонен живот, особено много тежи липсата на дербитата с московските отбори, поради което и голяма част от старото поколение познайници на властите се оттегля.

През този период очаквано „Динамо” налага тотална доминация на вътрешната сцена, а като основен конкурент на терена, а и по улиците, се очертава „Черноморец”. Очертават се няколко фронта на съперничества: „Динамо” срещу „Черноморец”, „Металург” Запорожие; „Черноморец” срещу „Динамо”, „Днипро”; „Днипро” срещу „Черноморец”, „Шахтьор” и „Металург”.

„Динамо”



Активната подкрепа за „Динамо” ни връща в 60-те години, когато двубоите „Динамо” – „Торпедо” (1956 г.) и „Динамо” – „Динамо” Москва (1959 г.) са белязани с масови безредици и арести. По това време полицията охранява двубоите на „Динамо” в пълно снаражение и винаги с повишено внимание.



През 1961 г., когато „Динамо” става шампион на Съветския съюз, на националния стадион в Киев изригва първото пирошоу. Интересното в случая е, че по това време е абсолютно невъзможно да си напазаруваш каквато и да е пиротехника. Предполага се, че зарята е внесена от войници, които са я изнесли от някое поделение. Празникът обаче е толкова голям, че те остават безнаказани.



Така или иначе до края на 80-те, когато в СССР настъпва известна либерализация, не е възможно голямата маса привърженици да получи някаква организация. Въпреки това динамовци участват в няколко спонтанни прояви, които оставят диря в историята – някои с добро, други с лошо. На 20 август 1987 г. трима играчи на най-големия съперник – московския „Спартак”, са ударени с предмети и са сериозно ранени. Целият отбор пък отнася десетки камъни, въпреки полицейския кордон, който ги отвежда от терена. Над 1000 души киевци обсаждат и гарата, за да причакат заминаващите московци – ранени са десетки столични привърженици.



Тези безредици предизвикват широк медиен отзвук. Очакваните сериозни последици за отговорните обаче не се сбъдват, дори напротив – с личен указ Горбачов утвърждава по-либерален режим за агитките. Разрешават се песните, шаловете и знамената, което отваря път за начало на организираната подкрепа.



Последната акция на динамовци в състава на СССР обаче е отново хулиганска. Този път го отнасят привърженици на московското „Локо” след финала за купата на „Лужники” през 1990 г.



След образуването на украинската лига, като основен опонент се очертава „Черноморец” Одеса. През годините феновете му си спечелват прозвището „московски проституки” (заради топлите чувства към отборите от столицата). Въпреки това носталгията по отминалите времена дава отражение и средата на 90-те е белязана от криза на украинската сцена. Едва към края на 90-те се появява пиротехниката, големите знамена, опитите за хореографии, започват стълкновения с полицията.



През 2006 г. синьо-жълтите правят своя първи голям банер Ultras Dinamo с лика на легендарния Принц Святослав Храбрий, успял да разреши хазарския проблем. През есента на миналата година на сцената изллезе и Kiev City Supporters, които имат интересна цел: да откъснат повече момчета от практиката да се наливат с алкохол преди мач и после да са неадекватни. Напротив, те полагат усилия младите да вземат активно участие в сектора и да превърнат подкрепата за отбора в начин на живот. Също скоро се появи и Boys22, които се отличиха с няколко банера против принципите на модерния футбол.



Голямото обединение обаче е между малките банди The Capitals, City Boys, Darnitsa Hools, UYB и Working Reserves, които заедно формират White-Blue Hooligans с численост над 150 души.

„Шахтьор”



Голямата групировка зад носителя на УЕФА Za Boys Ultra е формирана в средата на 2006 г., но официално излиза на сцената през януари 2007 г. Фракцията няма формален или неформален лидер, а инициативно звено, което взема решенията и прави организациите. Момчетата от ZBU заемат места винаги в сектор 18 и това е най-буйната част от стадиона. В момента групата се състои от около 60-тина души, но реално отговаря за организацията на около 1000.

„Металист” Харков



Публиката на „Металист” е една от големите сили на украинската сцена и с право се бори дори за челното място. Още през 1995 г. тук е формирана Армия Первой Столицы. В момента силната група в града е Free Land Ultras, а сред другите банди Kharkov City Patriots (която е значително по-дълголетна) се отличават със същата страст на трибуните, а и извън тях.

Останалите



Другите играчи на сцената в Украйна извън големите три от последните години са привържениците на „Черноморец” Одеса от фракциите Dark Blue Devils, Sea Hunters Firm и Black Sea Pirates, ултрасите на „Днипро” от River Sharks и Old Gangsters. Организирани групи има и зад „Ворскла” Полтава – Crew of golden eagle, ЦСКА Киев - Red-Black Army.



От другите страни от бившия СССР не можем да подминем привържениците на беларуските „Динамо” Минск и „Динамо” Брест (Blue White Devils), както и изключително симпатичната групировка от Сектор 10 Rebel Ultras зад МТЗ-РИПО Минск.



В Литва единствено отборите на „Жалгирис” и „Каунас” имат някаква по-прилична публика, но за организирана подкрепа и дума не може да става. Подобно е положението и в Естония и в Латвия, където по всичко личи, че и в бъдеще силни групи няма да има.

От другата седмица сме във Франция. Ще имаме среща с легендарната групировка Boulogne Boys и по-младите, но мощни фракции зад ПСЖ.




Публиката на „Динамо” има съперници единствено сред московските отбори – в Украйна няма кой да им се опре.

Za Boys Ultra прокарват първи стъпки на ултрас манталитета в Донецк.

Многохилядната публика зад „Металист” Харков имаше много поводи за радост в турнира за купата на УЕФА, макар в края друг украински клуб да я спечели

Rebel Ultras зад МТЗ-РИПО печелят много симпатии сред наблюдателите на беларуската сцена.
_________________
НАЙ МИ Е КРИВО, НАЙ МИ Е ДОЛНО,КОГАТО МЕ ЧЕРПЯТ С БЕЗАЛКОХОЛНО
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
PILATA



Регистриран на: 31 Авг 2006
Мнения: 15469
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Сря 03 Юни, 2009 21:10    Заглавие: Отговорете с цитат

ПАО-ОЛИ последните 5 минути от баскетболния финал:

http://www.youtube.com/watch?v=gYLq5orYtUg
_________________
НАЙ МИ Е КРИВО, НАЙ МИ Е ДОЛНО,КОГАТО МЕ ЧЕРПЯТ С БЕЗАЛКОХОЛНО
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
4UGUNENATA GLAVA
Гост





МнениеПуснато на: Пет 05 Юни, 2009 13:59    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.youtube.com/watch?v=tAHGCkLNuIM&feature=player_embedded
Върнете се в началото
PILATA



Регистриран на: 31 Авг 2006
Мнения: 15469
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Съб 06 Юни, 2009 9:27    Заглавие: Отговорете с цитат

71. Парк де Пренс. Aрена на насилие
Ултрасите на ПСЖ пращат играч "да продава ядки в подлеза на метрото"



Един от най-младите френски клубове ПСЖ има уникално изградена структура на подкрепа, каквато няма не просто никой клуб във Франция, но и в Европа. Подкрепата за клуба идва от всичките четири сектора. Става дума за организираната подкрепа от мощни групировки, които превръщат в ад митичния за българския футбол „Парк де Пренс”. Въпреки че подкрепят безрезервно отбора обаче, най-мощните групировки не се понасят и често между тях избухват сериозни конфликти, породени най-често от политически различия.

Четирите сектори, от които идва подкрепата за ПСЖ са Boulogne Bleu, Auteuil, Tribune и Tribune prеsidentielle. През годините най-сериозен публичен интерес привлича сектор Boulogne, т. нар. KOB (Kop of Boulogne), където се подвизава най-могъщата френска организация Boulogne Boys.



Групировката е основана през декември 1985 г. и още в началото започва по уникален начин да смесва тенденции от италианския и от английския стил на подкрепа. Една от гордостите на групата е, че през годините устоява на натиска на ръководството и опитите му да я стимулира. Boulogne Boys обаче остава независима и само за първите пет години около ядрото се формират 200-ина верни последователи, а през ’93 те са вече 500, готови на всякакви крайности.



Те се легитимират пред Европа в края на 80-те, когато имат смелостта да се изправят срещу ударните банди на "Ювентус". Следват множество безредици по френските стадиони, сблъсъци с противникови агитки и полиция. Още през първите 5 години живот Boulogne Boys се превръща в най-опасната и страховита френска групировка. Фракцията става популярна и със своите крайно десни възгледи, които във Франция, като страна с огромна по мащаб имиграция, срещат сериозно неразбиране.



На тази основа е и конфликтът с друга мощна групировка зад ПСЖ от началото на 90-те – Tigris Mystic. Основаната през май 1993 г. група, пропагандираща леви политически послания, е в непрестанен конфликт с националистите от Boulogne Boys. Често се стига до свирепи сблъсъци, предизвиквани основно от BB 85. Стига се дори до организиране на акция „лов на тигри”, в която членовете на Boulogne Boys малтретират десетки момчета от вражеската фракция. Впоследствие „тигрите” не издържат на натиска и непрестанните стълкновения и са принудени през 2006 г. да разформироват групировката.



Расистките скандали обаче не престават и Boulogne Boys и Paris Casuals намират нов враг – отново ситуиран в трибуна Auteuil – този път това са групировките Authentiks (ATKS) и Supras. Boulogne Boys и Paris Casuals (CFP от Casual Firm Paris) стоят в основата и на масовия бой на трибуните, който отнасят ултрасите на „Галатасарай” на 24 май 2001 г. Заради безредиците, довели до 50 ранени, ПСЖ е глобен с рекордните 114 хиляди долара.



В началото на януари 2006 г. двама арабски младежи са зверски пребити пред трибуна Boulogne, непосредствено преди мач срещу „Сошо”. По време на срещата чернокожите играчи на „Сошо” са мощно обиждани, а играчът на парижани от индийски произход Викаж Дьорасо е призоваван да „продава ядки в подлеза на метрото”.



Зверските глоби за клуба не трогват Boulogne Boys и в края на ноември 2006 г. след двубоя за УЕФА срещу еврейския „Апоел” (Тел Авив), се стига до трагичен инцидент – член на групата е застрелян от полицай. Според доклада на полицията десетки неонацисти обграждат френски евреин с викове „мръсен чифут”, „смърт на евреина” и „Льо Пен президент!”. Крайните ултраси атакуват предупредилия ги полицай, който прострелва 25-годишния електротехник Жулиен Кеменер (член на Boulogne Boys) и ранява тежко 26-годишния шофьор на камион Мунир Бужаер.



Трагедията разтърси френското общество и референтните власти, които обещаха да изкоренят насилието от „Парк де Пренс”. „Не искаме расисти, нацистки поздрави и маймунски звуци”, каза тогавашният вътрешен министър Никола Саркози. Така или иначе сектор Boulogne Bleu си остава най-опасното място по френските стадиони. В него се подвизават и по-малките групировки Gavroches 1986 и Rangers Paris 1992.



Другите два сектора, от които идва мощна подкрепа за ПСЖ, са трибуните Virage Auteuil и Tribune. Supras Auteuil (основана октомври 1991 г.) и Lutеce Falco (формирана също през 1991 г.) са двете големи фракции (членската им маса надхвърля общо 900 души) в Auteuil, където са разположени още Karsud, Kriek Paris (образувана през септември 1999 г. от отцепили се от Supras членове), Titans.



Името на Supras идва като съчетание от Supporters и Ultras и много скоро става модерно и сред агитките на отбори от цяла Европа. Оригиналът обаче заема места на “Парк де Пренс” и с множество впечатляващи хореографии и стряскащи скандирания си печели репутацията на едни от френските топ ултраси.



В съседната Tribune G пък е Authentiks (ATKS), която от основаването си през 2002 г. до днес може да се похвали с ядро от над 300 души. Идеята при формирането на фракцията е тя да даде продължение на уникалната атмосфера от съседната трибуна Auteuil към противоположната Boulogne Bleu. Опитът определено е успешен и в момента ATKS са едни от ултрас лидерите не само сред парижани, но и в цяла Франция.

Следващата седмица на страниците на „Новинар” ще ви срещнем с основните съперници на парижани – ултрасите от Марсилия, които често са определяни за номер едно в Западна Европа.



Трибуна Boulogne е най-опасното футболно място в Западна Европа

Boulogne Boys „обичат” враговете си от Марсилия.

Virage Auteuil е мястото на новите силни ултраси зад ПСЖ.

_________________
НАЙ МИ Е КРИВО, НАЙ МИ Е ДОЛНО,КОГАТО МЕ ЧЕРПЯТ С БЕЗАЛКОХОЛНО
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
PILATA



Регистриран на: 31 Авг 2006
Мнения: 15469
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Нед 07 Юни, 2009 12:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Сърбия - Австрия

около 200 австрета са атакувани на самия стадион и губат 2 знамена да ги еба у баушите bad





_________________
НАЙ МИ Е КРИВО, НАЙ МИ Е ДОЛНО,КОГАТО МЕ ЧЕРПЯТ С БЕЗАЛКОХОЛНО
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
4UGUNENATA GLAVA
Гост





МнениеПуснато на: Вто 09 Юни, 2009 14:08    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.youtube.com/watch?v=oUJq_FD9A4A
http://www.youtube.com/watch?v=lovDTwCJ7Yg&feature=related
Т'ва с скачането е добро
Върнете се в началото
Zaspalan
Ultras Spirit


Регистриран на: 01 Сеп 2006
Мнения: 1678
Местожителство: Панелна Джунгла

МнениеПуснато на: Нед 14 Юни, 2009 20:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Реал похарчиха 344 милиона долара!

Разходите на Реал Мдрид за една седмица на трансферния пазар възлизат на 344 милиона долара!

Под това заглавие Heraldsun.com.au в своя статия анализира покупките на мадричани.

Най-елементарни сметки показват, че според агента на Давид Вия Хосе Тамарго сделката за неговия клиент е за 68 милиона долара и тя ще бъде обявена когато се изчистят всички детайли по нея, но когато се прибавят мега-покупките за Роналдо($162 милиона) и Кака($114 милиона) се получава зашеметяващата сума от 344 милиона долара.

Най-интересното е, че от Кралския клуб няма да спрат дотук, а почти сигурно е привличането и на Карим Бензема от Лион.


По принцип се замислям как може да струват обикновени хора толкова пари banned
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
4UGUNENATA GLAVA
Гост





МнениеПуснато на: Пон 22 Юни, 2009 19:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Двама убити след сблъсъци на фенове в Аржентина

Насилието между футболните запалянковци в Аржентина взе нови две жертви, съобщиха източници от болница в Буенос Айрес в понеделник. Двама фенове на Уракан са починали, а двама са ранени, след сблъсък в агитката на лидера в аржентинското първенство по време на домакинския мач срещу Арсенал (Саранди), спечелен с 3:0. Сблъсъците между различните фракции на привържениците на Уракан продължили дори след края на двубоя с Арсенал, а някои от хулиганите продължили да се бият дори пред входа на болница в Буенос Айрес. "Те продължиха да се бият дори пред вратите на болницата и когато чухме изстрели повикахме полиция. Един от починалите е бил прострелян, докато другият е имал тежка рана в гърдите", заявиха от болницата в Буенос Айрес.
Върнете се в началото
Shanko
Гост





МнениеПуснато на: Вто 23 Юни, 2009 11:01    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.youtube.com/watch?v=HJcJKsJsHdU
Върнете се в началото
cveti_92



Регистриран на: 20 Авг 2007
Мнения: 295
Местожителство: там където сме ние-ДЯВОЛЪТ е на свобода !

МнениеПуснато на: Сря 24 Юни, 2009 18:26    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.youtube.com/watch?v=VKZG3RaT7zw
http://www.youtube.com/watch?v=2uVpjrbmnSQ&NR=1 blum2
_________________
♥МОМИЧЕ С ЧЕРВЕНО -ЧЕРНО СЪРЦЕ♥
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Shanko
Гост





МнениеПуснато на: Съб 04 Юли, 2009 17:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз ли се побърквам или тия евреи са гепили чочко angry2 angry2 angry2 comando comando comando


http://www.youtube.com/watch?v=kTJfzafUF80

http://www.youtube.com/watch?v=abEupqSLtvA&feature=related





Върнете се в началото
Weed
Гост





МнениеПуснато на: Съб 04 Юли, 2009 18:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Shanko написа:
Аз ли се побърквам или тия евреи са гепили чочко angry2 angry2 angry2 comando comando comando


http://www.youtube.com/watch?v=kTJfzafUF80

http://www.youtube.com/watch?v=abEupqSLtvA&feature=related







Как ще са евреи като са мароканци и нали знаете : от тука до мароко ... congratulate
Върнете се в началото
Medala



Регистриран на: 20 Апр 2007
Мнения: 520
Местожителство: http://pins-scars-collector.page.tl/

МнениеПуснато на: Съб 04 Юли, 2009 18:28    Заглавие: Отговорете с цитат

значи да ви обясня
че това не са еврей а са араби и бяха на нашият мач с еврейте от БНЕЙ - ЯХУДА и са ЛОКОМОТИВЦИ
макар че не идват на наши домакински мачове
да взе ли са това човече и са го пренесли в африка и паралелно с това рекламират и ЛОКО и навсекаде обясняват за нас как мразиме еврейте и просто незнаете колко сме популярни и почитани в арабският свят сме на второ место по почит след Фееноорд и турските отбори.
аз вчера се върнах от там и имам една снимка на стълб дето пиши -СЛАВА НА ЛОКО - СОФИЯ
ако щете вервайте..........
_________________

http://pins-scars-collector.page.tl/

http://www.zazz.bg/play:9eafc67f

http://mercedes-bulgaria.com/forum/index.php

това е нов сайт посетете - го моля.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Medala



Регистриран на: 20 Апр 2007
Мнения: 520
Местожителство: http://pins-scars-collector.page.tl/

МнениеПуснато на: Съб 04 Юли, 2009 21:55    Заглавие: Отговорете с цитат

след морето
след 3-4 часа заминаваме
медала спи да може да кара
а стълба аз го снимах в град -АХЛИ
централно мароко на 120 км от столицата найстина е така
помеждудругото арабите много рядко пишат -СЛАВА на еди кой си освен на алах
найстина сме популярни и ни тачат.
айде поздрави на всички и до 03.08.
чао....................
Цвети.
_________________

http://pins-scars-collector.page.tl/

http://www.zazz.bg/play:9eafc67f

http://mercedes-bulgaria.com/forum/index.php

това е нов сайт посетете - го моля.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Medala



Регистриран на: 20 Апр 2007
Мнения: 520
Местожителство: http://pins-scars-collector.page.tl/

МнениеПуснато на: Съб 04 Юли, 2009 22:09    Заглавие: Отговорете с цитат

и само да ви допълня че арабите са луди по футбола и е цяло събитие да се снабдиш с билет за даден ма
.
иначе са големи крадци и плагияти и кво то им хареса без да се замислат го приватизират и вече е техно много се кефат на ц. звезда и интересното е че и много бели португалци идват за техни мачове и куфеят наред с мароканците.
отборат се казва
Клуб А тлетико Спортифф Маракеш и ечервено .-.черен има бая фенове и все откачени като са на мач религията им остава на 2 ри план .
говорят предимно френски и английски и руски което ме шашна.
ма айде стига с тия мангали само
ЛОКО .............
_________________

http://pins-scars-collector.page.tl/

http://www.zazz.bg/play:9eafc67f

http://mercedes-bulgaria.com/forum/index.php

това е нов сайт посетете - го моля.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор     Форуми -> Архив на централния форум Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4 ... 72, 73, 74  Следваща
Страница 3 от 74

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov
RedSilver 1.01 Theme was programmed by DEVPPL HTML Forum
Images were made by DEVPPL Photoshop Forum