Димитър Пенев за престоя си в Локомотив

 
Създайте нова тема   Напишете отговор     Форуми -> История на "Локомотив" София
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ЖСК СОФИЯ



Регистриран на: 08 Сеп 2006
Мнения: 2217
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Съб 17 Яну, 2009 1:58    Заглавие: Димитър Пенев за престоя си в Локомотив Отговорете с цитат

Димитър Пенев, обявен за треньор номер 1 на миналия век е юноша на Локомотив. Става шампион за 1964 година и привлича вниманието на ЦСКА. Не е тайна за никой, че по това време ЦСКА се ползва с най-голяма подкрепа от страна на БКП, всички най-добри футболисти са били карани да отслужат военната сис служба в тима на армията ЦСКА.

Такъв е и случая с Димитър Пенев. По брутален начин върхушката комунисти подготвя "трансфера", като на практика той е пазен в строга тайна и по скоро би следвало да говорим за бягство. Публикувам спомените на Димитър Пенев за преминаването му в ЦСКА, както и разбира се за престоя му в Локомотив:



Само наблегнете за "реакцията" на министъра на транспорта, който по презумция би трябвало да защиатава правата на Локомотив в случая. :roll:
_________________
"Когато публиката е малко, замисли се за причината!" - Никола Котков
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ЖСК СОФИЯ



Регистриран на: 08 Сеп 2006
Мнения: 2217
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Съб 17 Яну, 2009 2:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Въпреки, че напуска Локомотив по възможно най-недостойният начин Пенев все пак е част от историята на клуба и основен играч на тима спечелил титлата през 1964 година.


_________________
"Когато публиката е малко, замисли се за причината!" - Никола Котков
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ЖСК СОФИЯ



Регистриран на: 08 Сеп 2006
Мнения: 2217
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Съб 17 Яну, 2009 2:14    Заглавие: Отговорете с цитат




_________________
"Когато публиката е малко, замисли се за причината!" - Никола Котков
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ЖСК СОФИЯ



Регистриран на: 08 Сеп 2006
Мнения: 2217
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Съб 17 Яну, 2009 2:17    Заглавие: Отговорете с цитат


_________________
"Когато публиката е малко, замисли се за причината!" - Никола Котков
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ЖСК СОФИЯ



Регистриран на: 08 Сеп 2006
Мнения: 2217
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Съб 17 Яну, 2009 2:18    Заглавие: Отговорете с цитат




_________________
"Когато публиката е малко, замисли се за причината!" - Никола Котков
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ЖСК СОФИЯ



Регистриран на: 08 Сеп 2006
Мнения: 2217
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Чет 05 Фев, 2009 22:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Котков се разсърдил на Пенев, че отишъл в ЦСКА

Симолията откраднал Пената от "Локомотив" Преминаването на Димитър Пенев от "Локомотив" - София в ЦСКА предизвика най-големия футболен скандал за времето си. То дълго будеше недоумение поради забраната на софийските клубове да крадат играчите си. Мистерията се разбули едва във футболните мемоари на Стратега. Оказва се, че кражбата на века е осъществена от Симолията, а в комбината са участвали зам.-министърът на отбраната генерал Здравко Георгиев и Пенчо Кубадински - тогава министър на транспорта. Цяло десетилетие за железничарите Пенев е "предател". Най-голяма обида от трансфера затаява Никола Котков, който играе с огромна амбиция срещу бившия си съотборник и неведнъж нанизва на “червените” по 3 - 4 гола.
Разяреният бик

Черни прокоби преследват родата на Стратега. Дядо му загива от собствения си пощурял бик, а баба му почива много млада. На всичкото отгоре чичо му Георги, вратар на мировянската "Победа", след мач пие студена вода и умира. После палачинката се обръща и животът на фамилията потръгва.
Майката на Митко иска да го прави интелектуалец и му купува един огромен акордеон. Бъдещият стратег предпочита да рита в прахоляка, вместо да го разтяга. Всяка свободна минута гони топката с батко си Младен - отец на Любо Пенев.
Бащата - Душко Пенев, е върл локомотивец и се надява момчетата да са като него. Ала от шопски инат Младен става славист, а Димитър - цесекар. Тримата се дърлят след всяко столично дерби, въпреки че братята играят в юношите на "Локо"-то.
От малък Пената се проявява като народен трибун. Той е включен в юношеския национален отбор за турнир в Англия. Обаче барабар с Паро Никодимов, Янко Кирилов и Атанас Пацевски се разбунтува и мрънка, че джобните са крайно недостатъчни.
С по 5 лири на ден не можели да купят никакви подаръци. Този неоспорим факт влудява шефовете на делегацията. В родината отборът е награден за доброто си представяне. А четирите черни овце са лишени от стимули. Пената е изваден от националния. Като комсомолец нямал право да ламти за пари.

Зловредни слухове

Неизкарал паспорт, Пенев дебютира в мъжете на железничарите. В първия си мач трябва да пази звездата на тогавашния футбол Тодор Диев. Дорчо минава за най-якия футболист у нас и в Европа. Обаче юношата го избутва с гръб и му взема топката. До края на мача не дава на пловдивчанина да пипне кълбото. През 1964 г. Стратега става шампион на България заедно с Котков, Дебърски, Деянов, Иван Димитров, Чачевски и Васил Методиев.
Емисари на грандовете започват да наобикалят таланта. Тогавашният министър на вътрешните работи отива при Пената и го агитира да премине в "Левски": "Ах, какъв левскар може да излезе от тебе. Ние в нападение си имаме един Гунди, ако и ти дойдеш, няма кой да ни бие." Митко си прави оглушки за отбора на народа.
Обаче шефовете на "Локо"-то подочуват за маневрите на грандовете. Треньорът Берков го пита ребром: "Има ли крушката опашка, или това са само слухове?" Пенчо се изцепва, че туй са зловредни слухове. После се заклева и пред шефовете на клуба във вечна вярност.
Симолията го краде като булка
Веднъж Пената се прибира след мач в Мировяне. Те ти, булка, спасовден. Вкъщи заварва Симолията да пие ракия с родителите му. Манол Манолов започва от вратата за краката: "Дойдох да ти предложа титулярно място в ЦСКА. Говорих с твоите, но те казаха ти да решиш." Обаче по изражението на баща си и майка си Стратега разбира, че са отрязали госта като кисела краставичка и легендата блъфира.
Пенчо казва твърдо не: "Не приемам този разговор без знанието на моя клуб. Отидете най-напред при председателя на "Локомотив". Нека той си каже думата.” Симолията, естествено, не отива при никакъв председател.
Издебва момент, когато футболистът липсва в София, и пак довтасва при родителите. Този път ги омайва с възможността синът им хем да кара лека служба, хем да стане офицер. И сега те разписват молбата.
Същевременно ЦСКА си връзва гащите на най-високо ниво. Заместник-министърът на отбраната ген. Здравко Георгиев се договаря за трампата с министъра на транспорта Пенчо Кубадински. На Бай Пенчо не му пука за футбол. Той се интересува само от борба и парафира. Манолов това и чака. Сгащва Пената в култовата сладкарница "Попското" и командва: "Хайде, ставай да вървим. В ЦСКА всички те чакат."

Мировянецът се напива от срам в "Лебеда"

От "Попското" Симолията кара Пенев с военна джипка до Мировяне, за да си вземе прибори за бръснене. Оттам го подюрва право към Боровец, където ЦСКА е на предсезонна подготовка. Спират да пият лимонада в "Лебеда". Обаче Стратега се сеща как довчера се клел във вечна вярност на "Локомотив" и го досрамява. Удря една бира на екс, после повтаря и потретва поръчката.
Манолов не брои чашите на похитения. Подхилва се като Мефистофел и се чука с него. Митко пъшка: "Защо всичко не си стана по реда. Как ще гледам локомотивци в очите?" Обаче Симолията го довършва: "Това са вопли на ученичка! Отиваш в казармата, и толкова. Трябва да черпиш, че си в ЦСКА!"
В Чамкория пристигат към полунощ. Всички спят. Само Иван Колев, Димитър Якимов, Никола Цанев и Пантелей Димитров - Лейката цакат карти. Те едва не падат от изненада. Дори звездите на ЦСКА не знаят за трансфера на Пенев. Новото попълнение разбира, че всичко е солова акция на Симолията. Но вече е късно. Мандалото хлопва.
"Локо" протестира
В този епизод проличава почеркът на Манолов във футболните отвличания. По същия начин той задига след двайсет години и Стоичков. Изобщо ЦСКА трябва да спретне паметник на Симолията, който със специфичните си методи домъква при армейците най-големите играчи на България - от Якимов до Камата.
По онова време е забранено софийските отбори да си крадат играчите. Наредбата се спазва стриктно. Дотогава има само едно фрапантно изключение - преминаването на Никола Цанев от "Левски" в ЦСКА. За наказание Цането остава персона нон грата за националния тим.
Обаче отвличането на Пената предизвиква още по-щур скандал. София гръмва. Дори тоталитарните вестници бичуват трансфера. "Локомотив" внася официален протест. Ръководството на железничарите издейства решаваща среща с беглеца. На нея присъстват министърът на транспорта Пенчо Кубадински, треньорът Георги Берков и червено-черните звезди Котков и Дебърски.

Котков побеснява

Довчерашните съиграчи бълват огън и жупел. Дават думата и на Пенев. Той вече е подкован и заявява: "Аз не избягах от "Локомотив" и съотборниците си, а отивам в казармата да отбия воинския си дълг." В този момент Кубадински, който тихомълком парафира трансфера преди няколко седмици, хвърля спасителен пояс на Стратега: "Ние няма да го упрекваме за решението му. Нека му пожелаем успех, защото той ще играе не само за ЦСКА, но и за родината." И Бай Пенчо прекратява сдобрявката.
Загубата е фатална за железничарите. Обезкървени в защита, те губят титлата си в драматична гонитба с "Левски". По ирония на съдбата, бащата на Пенев е един от най-големите фенове на Никола Котков. Котака се сърди на бай Душко, че не стопира преминаването.
Кольо затаява обида и към самия Стратег. В мачовете срещу ЦСКА той рита на върха на възможностите си и често пълни мрежата на гранда. Понякога им шибва по 3 - 4 гола на мач! Димитър Пенев играе успешно срещу Аспарухов, но трудно срещу Котков.

Запознава се в цирка, жени се на стадиона

Националният отбор отива на лагер в Хасково. Водят футболистите на цирк. Пенев и Гаганелов се зазяпват по две сестри акробатки от Русе, които въртят пластичен етюд. Ръкопляскат толкова яко, че красавиците ги запомнят. Вечерта се засичат в хотела. Романът продължава и в София. Обаче трупата заминава на дълго турне в Югославия.
На Пенев му иде да забрани гастрола, но няма прерогативи. Започва да се отчайва. Когато се прибира съсипан от загубата срещу "Интер", акробатката телефонира. Още на другия ден Пенев й предлага футболното си сърце. Гаганелов пък иска ръката на другата близначка и ражда щура идея. Скимва му да се бракосъчетаят на стадиона. Генералите разрешават.
По обяд подписват в гражданското, а следобед сестрите изприпкват на терена и дават началото на мача ЦСКА - "Спартак". След като бият центъра, булките отиват на трибуната, а младоженците доиграват срещата. Вечерта цялото ЦСКА се изнася на сватба в Мировяне.
Ала няма лабаво. След първата брачна нощ пресните баджанаци са прибрани на лагер-сбор в националния отбор за евроквалификация с Швеция.
_________________
"Когато публиката е малко, замисли се за причината!" - Никола Котков
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ЖСК СОФИЯ



Регистриран на: 08 Сеп 2006
Мнения: 2217
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Чет 05 Ное, 2009 16:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Димитър Пенев: "Аз от седемгодишен съм по игрищата, ама не са ме откраднали. Водиха се преговори, както и сега се прави. Ние вкъщи всички бяхме локомотивци. Баща ми е бил футболист, брат ми Младен е локомотивец, и майка ми е локомотивка. Ама не са ме крали, не са ме отвличали. Всичко си стана много културно. Това беше 63-та, с "Локомотив" бяхме станали шампиони. ЦСКА подмени старото поколение. Симолията и Божков се бяха отказали. Здравко Георгиев беше военен заместник-министър и отговаряше за спортовете в ЦСКА. Те направиха разговорите. Аз нямах право да реша доброволно, щото бях 17-годишен. А моите родители изпратиха писмо да вляза в казармата по-рано, щото ги нямах годините. И по този начин шест-седем месеца по-рано влязох войник в ЦСКА."
А Симолията, щом вашите кандисали, веднага те издирил и в "Лебеда", а ти си се напил от срам, че предаваш "Локомотив"? После те качил на една военна джипка и веднага те закарал в Боровец, където ЦСКА били на подготовка. И по пътя пак си ударил две-три бири от срам, така ли е? "Що от срам, по пътя аз купих две бири да черпя и бате Симо, той пък вика, не искам, ще пия лимонада, и аз ги изпих и двете, ама не от притеснение, а щото си бех нормален. Само че чакай сега, подвеждаш ме.
Това не беше никакво отвличане. И в "Локо”-то не останаха потресени. Три дена, преди да заминем за Боровец, имахме една среща при Пенчо Кубадински. Бяхме Берков, треньорът, Бог да го прости, Котков, Спиро Дебърски, Весо Василев. След тренировка отидохме при Кубадински. Разговаряхме. Викаше ми Душко малкия, щото баща ми беше Душко.
Пенчо Кубадински си пиеше сливова и ние пихме по една сливова за шампионската титла на "Локо". Разделихме се и те заминаха за Сандански на подготовка, а аз за Боровец. Така беше."

_________________
"Когато публиката е малко, замисли се за причината!" - Никола Котков
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ЖСК СОФИЯ



Регистриран на: 08 Сеп 2006
Мнения: 2217
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Пон 23 Ное, 2009 9:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Димитър Пенев : За Локо (Сф) - ЦСКА: Първо искам да кажа, че съм ставал шампион и с Локомотив. Това обаче са далечни години. След 1963 г. футболът се промени. Уверявам ви, че след ЦСКА симпатизирам на Локомотив София и Ливърпул. Това е най-добрата комбинация. Сега много хора искат ЦСКА едва ли не да стане шампион след 8 кръга. А първенството е дълго! Има и пролет, която може да е топла за даден отбор, а може и да не е. Победи ще има, ако играчите виждат сигурност в треньорите.
_________________
"Когато публиката е малко, замисли се за причината!" - Никола Котков
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ЖСК СОФИЯ



Регистриран на: 08 Сеп 2006
Мнения: 2217
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Сря 25 Ное, 2009 14:07    Заглавие: Отговорете с цитат


_________________
"Когато публиката е малко, замисли се за причината!" - Никола Котков
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ЖСК СОФИЯ



Регистриран на: 08 Сеп 2006
Мнения: 2217
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Вто 09 Мар, 2010 17:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Бащата на Димитър Пенев си отиде на 87 г.



Вие сте тук: Начало » Спорт » Футбол
A+ | A-
Бащата на Димитър Пенев си отиде на 87 г.
Публикувана: Вторник, 9-ти Март 2010, автор: 24 часа онлайн; прочитания: 359; коментари: 0
Бащата на Димитър Пенев си отиде на 87 г.

Димитър Пенев

Бащата на футболен треньор №1 у нас за 20-и век Димитър Пенев е починал, съобщиха роднини на легендата на ЦСКА пред агенция „Блиц".

Бай Душко получил инсулт, след което за два дни изпаднал в кома. Лекарите са направили всичко възможно, за да го спасят, но усилията им са се оказали напразни.

Душко Пенев, който на младини също е бил футболист, си отиде от този свят на 87 години.

Погребението е утре от 12 часа в софийското село Мировяне.


Не е тайна, че бащата на Пенев винаги се е обявявал за заклет локомотивец. Самият Димитър Пенев в интервюта е споделял, че се е притеснявал от реакцията на баща си по повод преминаването си в ЦСКА.

НЕКА ПОЧИВА В МИР!
_________________
"Когато публиката е малко, замисли се за причината!" - Никола Котков
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
PILATA



Регистриран на: 31 Авг 2006
Мнения: 15469
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Вто 09 Мар, 2010 17:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Да почива в мир човека,
освен стария Пенев заклет локомотивец и бил и Младен,баща на Любослав Пенев,само тоя ренегат... bad
_________________
НАЙ МИ Е КРИВО, НАЙ МИ Е ДОЛНО,КОГАТО МЕ ЧЕРПЯТ С БЕЗАЛКОХОЛНО
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ЖСК СОФИЯ



Регистриран на: 08 Сеп 2006
Мнения: 2217
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Сря 10 Мар, 2010 9:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Да почива в мир човека,
освен стария Пенев заклет локомотивец и бил и Младен,баща на Любослав Пенев,само тоя ренегат... bad


Странното е, че Младен като малък е бил славист, но въпреки това си е част от отбора на Локомотив спечелил титлата през 1964 г. Иначе почти цялото семейство на Пената са потомствени локомотивци...майка, баща, чичо и т.н. За Любо Пенев е нормално да си е от ЦСКА, все пак е роден в годините, в които чичо му вече е там и ЦСКА е отбора на властта.
_________________
"Когато публиката е малко, замисли се за причината!" - Никола Котков
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ЖСК СОФИЯ



Регистриран на: 08 Сеп 2006
Мнения: 2217
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Съб 18 Дек, 2010 2:00    Заглавие: Отговорете с цитат


_________________
"Когато публиката е малко, замисли се за причината!" - Никола Котков
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Metala
Ultras Leader


Регистриран на: 31 Авг 2006
Мнения: 34335
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто 06 Авг, 2013 9:28    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.sportal.bg/news.php?news=441236

boast
_________________
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор     Форуми -> История на "Локомотив" София Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov
RedSilver 1.01 Theme was programmed by DEVPPL HTML Forum
Images were made by DEVPPL Photoshop Forum