40 години от смъртта на Никола Котков и Георги Аспарухов
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
 
Създайте нова тема   Напишете отговор     Форуми -> Архив на централния форум
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ЖСК СОФИЯ



Регистриран на: 08 Сеп 2006
Мнения: 2217
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Чет 30 Юни, 2011 21:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Veskoloko написа:
Не правете Гунди дисидент! Оставете го просто легенда

Ако е имало бунтар тогава, това е той - Никола Котков!

Днес се навършват 40 години от гибелта на Никола Котков и Георги Аспарухов. За съжаление в България опошлихме и тази дата. Превърнахме мита, роден на 30-и юни в служебна церемония. Футболистите на Левски ги водят под строй до Витиня почти толкова насилствено, колкото нас навремето на манифестация. Но поне ги водят. Тези от Локомотив дори не си правят труда и за това. Да покажат поне малко уважение към Котето, един от хората, създали магията на клуба, където днес ядат бял хляб. То и кой да ги задължи да гопокажат това уважение. Гигов е славист, Чаво - също, Иво Тонев е от...Бойко Борисов.
Не знам, ако Гунди не беше карал толкова бързо на Витиня, дали днес живите Аспарухов и Котков щяха да са толкова митологизирани. С оглед случилото се на куп левскарски легенди - едва ли. Кукуша, Соколето и Киро Миланов си отидоха без Левски да се сети за тях. Така живеят днес Кирил Ивков, Павел Панов, Иван Вуцов, Бисер Михайлов... Така ще живеят утре Гибона, Кокала, Боримиров, Сираков, може би и Гонзо. Няма нито една синя знаменитост останала на пиедестала, на който ЦСКА държи и Стоичков, и Иван Колев, и Георги Денев, и Митата Якимов. Да не говорим за почетния президент Димитър Пенев. За разлика от "армейците", Левски не почита легендите си. Съмнявам се, че и днес, ако Гунди беше жив, щеше да се радва на това внимание, което заслужава. Не сред феновете, те го боготворят, защото са от отбора на народа. Но сега клубът е управляван от хора, които нямат нищо общо с народа. И с Гунди.
Затова Съдбата понякога ни отнема някой прекалено рано. Това е начинът той да остане завинаги в съзнанието. Не един и двама левскари твърдят, че Соколето е далеч по-гениален футболист от Гунди. Можел е невероятни неща с топката. Ще минат още десетина години обаче и вече никой няма да го помни. Жоро Соколов умря в нищета, забравен от всички, дори от Левски. Ако не броим евтиния синьо-бял букет на погребението му. Българският Гаринча обаче няма да има съдбата на великия си бразилски побратим. Южноамериканецът си остава легенда завинаги. И днес, когато в Ботафого се появи нов играч, той казва, че е горд да вземе фланелката на Гаринча. Да сте чули някой на "Герена" да се радва, че носи екипа на Соколето? На Аспарухов? На Наско Сираков дори? Затова и изчезна истинското синьо сърце на Левски. Клубът стана просто Фирмата.
На "Герена" обаче имат блаженството Гунди някъде там отгоре да бди над отбора си. И когато той е в криза, да слага начело на атаката по един нов Аспарухов. Дори, ако трябва да е чернокож като Гара Дембеле. Представяте ли си къде щеше да е днес тимът от "Герена", ако миналия сезон я нямаше магията на централния нападател? Може би в най-голямата си криза за всички времена. Вместо това, благодарение на Дембеле, в "Подуяне" имат поне един повод да са усмихнати. Такива, каквито им даваха преди това и Георги Иванов, и Наско Сираков, и Мишо Вълчев. Левски е блажен през годините да се появяват тарани, които да поддържат магията на №9.
Локомотив умря точно заради това - загуби магията на №10. На практика с Кирил Метков от "Надежда" си отиде и последната частица на Котковското в този отбор. И знаете ли кое е Котковското? Бунтарското! И Котков, и всеки един от наследниците му, носеше точно това. Начко Михайлов никога не отиде в Левски, отказа да свали кила, защото не търпеше да му поставят условия, за да е национал. Той знаеше, че е гениален, а който поставя условия на гения е просто глупак. И Нако Дойчев беше бунтар. Предпочиташе мастиката на "Чичовци"-те в Мрамор, пред режима, но пък и играеше футбол така, че на "синьо-червения" режим му ставаше лошо. Просто те бяха от Локомотив, а Локомотив е онова, което Левски иска да бъде - диседентски отбор. Няма как обаче Гунди да е дисидент. Във всяко негово запазено интервю в БНТ, той благодари за нещо на Партията, на Комсомола, иска да е честен и доблестен комунист, справял се е добре като секретар. Пагонът от МВР му създава чувството за ненаказуемост. Затова и кара с онази бясна скорост на Витиня. Да, времето е било такова. Аспарухов е най-голямата звезда и е нормално Партията да го използва за свой имиджмейкър. Той е нямало и къде да ходи, де. Но пък е и ползвал облагите на тази власт. А дисидент облага не ползва. Дисидент като Никола Котков. Воден от него, Локомотив е първия отбор у нас, който разбива милиционерско-армейския монопол в "А" група. Да, Спартак (Пд) първи става шампион през 1963 година, но през 1967 вече е заличен. "Червено-черните" триумфират през 1964 и ги има и до днес. Не е важно само да вдигнеш въстание, важното е то да успее. Както успя онова на Никола Котков през 1969 година. Той изкара само половин сезон в хибрида ЖСК Славия и се махна. Просто неговият любим Локомотив го нямаше. Отиде в Левски, за да вземе чин, да подсигури семейството си. Посланието му към обществото беше ясно - когато насилствено ти вземат нещо любимо, ти ставаш жертва на системата. Борете се да не ви отнемат любимите неща.
Така, както днес отнеха любимия Локомотив на феновете. И пак малкото хубаво нещо в него се крепи на №10. Мачо Дафчев в други времена щеше да е резерва в този отбор, но днес, когато риба няма, и ракът от Пловдив е добре дошъл. Защото пък без него това съвсем нямаше да е отбор. А и как да е, когато Гигов веднъж не се е поклонил на гроба на Котков, не отиде и на погребението на Начко. Дано поне пропусне и това на Локомотив. connie_29

comando


Кой го е писал това? Чворето ли?
_________________
"Когато публиката е малко, замисли се за причината!" - Никола Котков
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Metala
Ultras Leader


Регистриран на: 31 Авг 2006
Мнения: 34335
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет 01 Юли, 2011 9:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Точно Чворето е...Огромен респект за думите /не за човека/. Чудя се дали да не препечатаме тая част и на сайтоветее...Защото за поредна година се убеждавам колкото много митологеми има около някои хора и клубове, и колко забравени от Бога и хората сме ние.

И като потвърждение. Скийте за какво иде реч като епистоларно майсторство:

Цитат:
Фенове на Левски и Локо София почетоха паметта на Гунди и Котков
По материали от: БЛИЦ
-

Фенове на Левски и Локо София почетоха паметта на Гунди и Котков

10:00 часа, Централни софийски гробища. Хора със сини фланелки, шалчета и шапки прииждат от всички страни. Хора с побелели коси, мъже на средна възраст и малки деца. Всички говорят за Гунди и Котков. За големите български футболисти, които днес преди 40 години загинаха трагично в автомобилна катастрофа на Витиня. “Той е жив, защото ги помним”, пише на табелка на възрастен мъж, който я стиска в ръцете си, сълзи напират в очите му. Всички са на гроба на великите футболисти и личности.

Почти един час преди началото на панахидата около гроба беше пълно с хора, всеки чинно чакаше реда си и поднасяше цветя. В 11:22 часа пристигна и съпругата на Гунди – Величка Аспарухова, която се приближи и изслуша песнопението на свещениците. Реч произнесе членът на Управителния съвет Георги Марков, който припомни за двамата велики футболисти. Дете със синя фланелка и №9 на гърба стискаше свещичка и плачеше, баща му го помилва по главата и каза: “Двамата бяха велики, сега няма такива като тях.”

Около гроба на Гунди и Котков се наредиха легендите на “Левски” Сашо Костов, Павел Панов, Войн Войнов, Джеси Стоянов, Добромир Жечев, Георги Цветков. Пристигна и легендарният футболист на ЦСКА Димитър Якимов, той единствен представи “червените” на поклонението. Около 200 фена изчакаха няколко минути, след което и времето се разплака за Гунди и Котков. Заваля лек дъждец, за да се слее със сълзите за двамата велики българи.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ


Както винаги ние фигурираме някъде там в миманса...във фона... connie_29
_________________
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
lokoman



Регистриран на: 05 Сеп 2006
Мнения: 1886

МнениеПуснато на: Съб 02 Юли, 2011 6:55    Заглавие: Отговорете с цитат

С риск някой да се обиди ще споделя мнението си . Доста се писа тук ,но резултата е само в споровете ви! Лош е другия ,, резил" - от цялостната акция тук и в facebook резултата беше дузина хора на поклонението. Е това вече е срама ! Мислете си и подканям към повече действие отколкото писане тук в форума.
_________________
ЛОКО СЕ ОБИЧА ! НЕ СЕ КОМЕНТИРА
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор     Форуми -> Архив на централния форум Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov
RedSilver 1.01 Theme was programmed by DEVPPL HTML Forum
Images were made by DEVPPL Photoshop Forum