Права на български гражданин по конституция

 
Създайте нова тема   Напишете отговор     Форуми -> Нещата от живота
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
PILATAРегистриран на: 31 Авг 2006
Мнения: 15376
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Нед 21 Фев, 2010 11:45    Заглавие: Права на български гражданин по конституция Отговорете с цитат

хубаво е да ги знаем тея неща,основния проблем на българина че не си знае правата.Само задължения и ебън.....

Основните ни права са посочени в Конституцията. Те не могат да бъдат отменени от нито едно правителство, могат да бъдат само временно ограничавани в случай на военно положение или друго извънредно положение. Понеже Конституцията е върховният закон в една държава, никой друг закон или наредба не може да й противоречи. Съответно правата , посочени в нея, не могат да бъдат ограничавани от какъвто и да било закон или правилник – ако това все пак се случи, прилага се правото по Конституцията като такова от по-висок закон.
ПРАВО НА ЖИВОТ

Член 28. Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.

Мисля, че е ясно. Може да се допълни само, че дори убийство, ако е при неизбежна отбрана, т.е. за да защитим своя живот или имот или живота или имота на нашите близки не се разглежда като престъпление, ако това е единствената възможност за самозащита.

ЗАБРАНА ЗА МЪЧЕНИЯ И ПРИНУДИТЕЛНИ ОПИТИ ВЪРХУ ХОРА

Член 29, алинея 1: Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.

- – -, алинея 2: Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие.

За всяко насилие и нанесен побой в полицията си извадете медицинско свидетелство още след като ви освободят от районното. Може да ви потрябва в различни случаи. Опитите с наше участие , за които сме съгласни писмено, не са забранени.

ПРАВО НА ЛИЧНА СВОБОДА И НЕПРИКОСНОВЕНОСТ

Член 30, алинея 1: Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност.
Добре звучи, но да видим по-нататък – изключенията са още в този член:

- – -, алинея 2: Никой не може да бъде задържан, подлаган на оглед, обиск или на друго посегателство върху личната му неприкосновеност освен при условията и по реда, определени със закон.

Такъв закон е Законът за МВР, т.е. там се съдържат случаите, при които можем да бъдем задържани от полицаите. Не могат да ни задържат на никое друго основание извън посочените в този закон случаи! Ако го направят – това е незаконен арест и имаме право да искаме съдът да отмени заповедта за арест, а след това да съдим държавата за пари в европейския съд по правата на човека в град Страсбург, Франция.

Ето какво казва Законът за МВР :
Член 63 Полицейските органи могат да задържат лице:

1. за което има данни, че е извършило престъпление; – това значи, че ако ни задържат в районното по тази точка 1, но ни освободят оттам, без да ни повдигнат обвинение за някакво престъпление, арестът ни е незаконен с всички последици от това за държавата.

2. което след надлежно предупреждение съзнателно пречи на полицейски орган да изпълни задължението си по служба; – полицаите са длъжни да ни отправят предупреждение, което ясно и разбираемо да чуем, че им пречим да си вършат работата и едва ако продължим да пречим, могат да ни арестуват по тази точка. Всичко останало е незаконно, дори да е писана тази точка в заповедта ни за арест.

3. което показва тежки психични отклонения и с поведението си нарушава обществения ред или излага живота си или живота на други лица на явна опасност; – по тази точка могат да бъдат арестувани агресивни луди или дори нормални, които напр. заплашват да се самоубият

4. малолетен нарушител, който е напуснал своя дом, настойник, попечител или специализирана институция, където е бил настанен; – малолетни са децата под 14 години, тук става дума не за арест, по-скоро за отвеждане в районното и търсене на родителя или настойника, на когото да бъде предадено детето – ако се е загубило напр. или се скита.

5. при невъзможност да се установи самоличността му в случаите и по начините, посочени в чл. 61, ал. 2; а според този член 62 това става “…чрез представяне на документ за самоличност на лицето;, сведения на граждани с установена самоличност, които познават лицето, или по друг начин”. Това значи, че всеки, който е без лична карта или шофьорска книжка в себе си и е спрян от полицай за проверка кой е, може да бъде отведен в РПУ-то за да се види кой е. Естествено, ако има до нас човека лична карта,който да каже имената ни на полицая това няма да се случи. Глобата за ходене без лична карта или шофьорска книжка в себе си / и двете са документ за самоличност в България/ в момента е до 50 лева.

6. което се е отклонило от изтърпяване на наказанието лишаване от свобода или от местата, където е било задържано като обвиняем в изпълнение на разпореждане на полицейски орган или на орган на съдебната власт; – това се отнася за заловени бегълци от затвор или от арест. Естествено , че могат да бъдат арестувани повторно, ако се разбере, че са те.

7. обявено за международно издирване по искане на друга държава във връзка с неговата екстрадиция или в изпълнение на Европейската заповед за арест; – тука става дума за международна конвенция /договор, по който България е страна и е задължена да предава на друга държава всеки, за когото й бъде представена заповед, че се издирва в друга държава, която е подписала тая конвенция /договор/.

8. в други случаи, определени със закон. – няма такъв друг специален закон! В Закона за МВР е посочено изчерпателно всичко, за което могат да ни арестуват. Това е написано “за да има”, ако само на това неясна точка ни арестуват, също е незаконно. – без посочване на конкретната причина за ареста ни.

- – -, алинея 4: Всеки има право на адвокатска защита от момента на задържането му или на привличането му като обвиняем.

Искайте да се обадите на адвокат още от момента в който ви вкарат в РПУ-то! Имате това право дори и да не са ви лепнали още някакво обвинение за престъпление. Законът ни дава правото още “от момента на задържането” ни да се свържем с адвокат. Добра идея е да имате визитна картичка на някой адвокат винаги в себе си. Ако нямате, обадете се на близките си да ви осигурят адвокат! Няма закон, който да ограничава обажданията ни от РПУ-то навън след като са ни прибрали! Обадете се по възможност преди да сте влезли в РПУ-то, защото вътре ви изключват мобилния апарат –докато те не решат да ви “разрешат” обаждане навън /не е законно, но се случва/.

Най-важното: отказваме да пишем каквито и да било обяснения в РПУ-то без адвокат до себе си, защото всяка дума може да се използва и срещу нас! Като искаме адвокат, връзваме ръцете на полицаите и те не могат да направят нищо. Към заповедта за арест, която ни дават да подпишем в РПУ-то, има и декларации – едната е желаем ли адвокат /напишете, че желаете!/ и другата – желаем ли преглед от лекар /хората с медицински проблеми задължително да пишат, че искат и преглед от лекар, могат да ги пуснат по-рано от РПУ-то/

- – - алинея 5: Всеки има право да се среща насаме с лицето, което го защитава. Тайната на техните съобщения е неприкосновена. – Адвокатът ви може да се среща с нас докато сме в ареста, за да ни даде кураж или да ни научи какво да пишем в обясненията си или изобщо да не пишем нищо в тях. Никой от полицаите не може да ни подслушва какво си говорим.
Практически съвети в случаи на арест

– Спазвайте правилото : “Нямам какво да ви кажа” , особено когато не ви дават право да се свържете и си извикате адвокат. Не знаете дали заради две ваши думи няма да ви държат до края на заповедта /т.е. до 24 часа/, затова – по-добре НИЩО, когато сме сами в ареста. Дори и само това изречение да напишете като “обяснения” в листа, пак е достатъчно – хем не казвате нищо, за което да ви задържат, хем не дразните полицаите, че не давате обяснения.

- Не подписвайте заповедта за арест! В много от случаите това е причина да ви пуснат преди да са изтекли 24 часа на заповедта ви.

- Ако все пак решите да давате обяснения / на ваш риск!/ дори и без адвокат, измислете прякори на несъществуващи хора. Така ще спасите другарите си, които не са попаднали в лапите на полицията, ако и без друго са ви видели, че сте били в група, но са арестували само вас.

- Не се заяждайте с полицаите вътре в РПУ! Отговаряйте само ако ви попитат. Не отвръщайте на техни заяждания, защото иначе могат да ви бият и в РПУ просто за да убият времето, докато сте вътре.

Член 30, алинея 4 от Конституцията: Всеки има право на адвокатска защита от момента на задържането му или на привличането му като обвиняем.

- – - , алинея 5: Всеки има право да се среща насаме с лицето, което го защитава. Тайната на техните съобщения е неприкосновена.
Тези две правила са преписани дословно в Закона за МВР и вече говорихме за тях по- горе.

Член 32: Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Следенето подслушването записването е разрешено само за престъпления , които се наказват над 5 години, това са “тежките престъпления”. За най-честото обвинение срещу национални активисти т.нар. ”проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология” /член 108 от Наказателния кодекс/ се дават до 3 години, така че за такова престъпление не могат да ни следят, подслушват или записват. Ако го правят – това е незаконно и не може да се използва срещу нас в съд.
Ако след като са ни арестували, заповедта ни за арест бъде отменена от съд, имаме право да поискаме полицията да унищожи всички снимки, които са ни направили в РПУ . Пазенето им без да имаме обвинение е незаконно. В случаи , че имаме обвинение , но впоследствие сме оправдани от съд, мажем да искаме от полицията същото. Уведомяват ни с писмо от полицията за унищожаването,пазим писмото за всеки случай, ако след време ни размахат наши снимки от полицията.

Член 33: Жилището е неприкосновено. Без съгласието на обитателя му никой не може да влиза или да остава в него освен в случаите, изрично посочени в закона.
Съвети при обиск на дома ни:

1- Поискайте да ви покажат заповед от съдия за обиск /иначе е незаконно/. Прочетете внимателно какво се очаква да намерят у вас – пише го в заповедта.

2- След обиска, дори да не намерят, това,което търсят, полицаитеса длъжни да съставят протокол за обиск, който да ви дадет да прочетете. Четете внимателно и после ако в протокола се описват намерени “забранени вещи” у вас, напишете като обяснение в протокола : ”вещите не са мои” и “ вкъщи са идвали различни хора на купони и предполагам, че вещите са на някой от тях”. Не пишете имена или прякори на тези ваши “познати “ в протокола за обиск!

3- За да е законен обискът, трябва да присъстват поне двама свидетели. Обикновено ваши съседи. Ако полицаите искат да пишат като свидетели техни колеги, напишете в полето за обяснения, че възразявате, че не са извикали съседите виза свидетели на обиска. След като обискът приключи, говорете със свидетелите – съседи и ги помолете да ви съдействат в бъдеще ,ако се наложи в съда с показанията си. С тези съседи трябва да поддържате занапред отлични отношения, защото често вашата съдба в съда зависи от техните показания!

4- Запазете екземпляра от протокола за обиска , които полицаите задължително ви дават след приключване на обиска и незабавно се свържете с адвокат, като му покажете и протокола за обиск.

5- Вещите, които са ви иззели , може да ви се върнат по всяко време – необходима е просто молба до прокурора. Естествено става дума само за вещите, чието притежание не е забранено по закон и не са доказателство срещу вас, за други забранени неща отричате че са ваши и не искате връщането им.

Личен обиск – претърсване могат да ви правят почти по всяко време, стига да им се сторите подозрителен. При арест в РПУ задължително ви правят протокол за обиск.
Във всеки случай на обиск полицаите са длъжни да ви съставят протокол за обиска и да ви дадат екземпляр от него. Пазете го и го покажете на адвокат. Не подписвайте протокола!

Съвети при личен обиск – не трябва да намират във вас наркотици, огнестрелно оръжие! За газов пистолет може да носите но с фактурата от магазина , от който сте го купили във вас. Не е забранено носенето на бокс, нож, шило и т.н. но ако ви гонят, по-добре ги изхвърлете до вас преди да ви арестуват.

Ако не можете да го изхвърлите, никога не предавайте намереното у вас с протокол за доброволно предаване!!! По-добре да ви направят обиск и да ви напишат протокол за обиск, той може да отпадне като доказателство..Но ако е протокол за доброволно предаване, е лошо, той не може да отпадне по никакъв начин и ще се използва във всички случаи срещу вас! Не се връзвайте на полицаите, които ще ви убеждават, че е по-добре за вас, да напишат протокол за доброволно предаване, лъжат ви, по-добре е за тях!

Член 38: Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения, нито да бъде задължаван или принуждаван да дава сведения за свои или чужди убеждения. – Това означава, че никой не може да ни държи отговорни за личните ни политически убеждения. Никой няма право да ни разпитва за убежденията на нашите приятели и близки.

Член 39, алинея 1: Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин. – Чудесно като право, но веднага идва ограничението му, защото…
- – -, алинея 2: Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността. – ЗАПОМНЕТЕ че пълна свобода на мнението има единствено в САЩ! Там каквото и да говорите , няма отговорност за думите ви. В Европа не е така и думите ви могат да се използват и срещу вас. Бъдете внимателни, когато пишете или говорите!

ОСНОВНОТО ПРАВИЛО – В полицията нямаме приятели! Не се ловете по евтиния трик на “доброто ченге”, което иска да ви помогне да излезете от проблема, но.. ако и вие направите нещо в замяна! Пълното мълчание в полиция когато сме сами, или мълчание докато адвокатът ни говори е най-добрият вариант при проблем.

_________________
НАЙ МИ Е КРИВО, НАЙ МИ Е ДОЛНО,КОГАТО МЕ ЧЕРПЯТ С БЕЗАЛКОХОЛНО
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Metala
Ultras Leader


Регистриран на: 31 Авг 2006
Мнения: 34069
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед 21 Фев, 2010 11:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Бравос! Ефала за статията! Четете, помнете и се учете! biggrin clapping clapping clapping

И който има повече опит при такива случай да споделя, за да се предпазим взаимно от грешки. acute
_________________
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
PILATAРегистриран на: 31 Авг 2006
Мнения: 15376
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Пон 22 Фев, 2010 11:33    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.parliament.bg/?page=const&lng=bg

хубаво е поне нещата които засягат пряко всеки да ги знае,милицайте да се шашкат!
_________________
НАЙ МИ Е КРИВО, НАЙ МИ Е ДОЛНО,КОГАТО МЕ ЧЕРПЯТ С БЕЗАЛКОХОЛНО
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ra4mOРегистриран на: 31 Авг 2006
Мнения: 4473
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Пон 01 Мар, 2010 14:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Направих си труда да намеря ЗАКОН ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД ПРИ ПРОВЕЖДАНЕТО НА СПОРТНИ МЕРОПРИЯТИЯ ... и мисля да го принтна и винаги да го нося на мач ... http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135494582

Попрочетох го и какво ми прави впечатление:

Чл. 13. (1) (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2009 г.) Отговорникът по сигурността организира пропускането на привържениците на различните отбори през различни входове на спортното съоръжение, като осъществява контрол за:
1. правото на достъп;
2. носенето на предмети, чието внасяне е забранено;
3. внасянето на алкохолни напитки, наркотични или други упойващи вещества.
(2) На територията на спортната зона не се допускат:
1. лица, които отказват да бъдат проверени;
2. лица, в които се открият предмети, чието внасяне на територията на спортната зона е забранено;
3. лица в нетрезво състояние или под въздействие на наркотични или други упойващи вещества;
4. малолетни лица без пълнолетен придружител;
5. (нова - ДВ, бр. 19 от 2009 г.) лица с наложена принудителна административна мярка забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина.
(3) Когато при проверката се открият оръжия, взривни вещества или други общоопасни средства, или наркотични вещества или други упойващи вещества, се вземат мерки по реда, установен в съответния нормативен акт.
(4) (Нова - ДВ, бр. 19 от 2009 г.) При установяване на обстоятелствата по ал. 2, т. 1 - 3 могат да се използват технически средства, за което се съставя протокол.

Какво ще рече болднатото ... че ако имаш 14 години не ти трябва придружител ... а преди на Финдо правеха проблем ...


--------------------------


Чл. 20. (1) На посетителите на спортни мероприятия се забранява внасянето на:
1. оръжие и предмети, които могат да се използват като оръжие;
2. спрейове със защитен газ, с разяждащи или с оцветяващи вещества;
3. бутилки, включително пластмасови над 500 мл, или предмети, произведени от чуплив или от особено твърд материал;
4. обемисти предмети като стълби, сандъци, куфари, столове и други;
5. сигнални ракети, светещи тела или пиротехнически изделия;
6. знамена и плакати с дръжки по-дълги от 1 м и с диаметър по-голям от 1 см, с изключение на олекотени ПВЦ-тръби с размер до 2,5 см;
7. механично задвижвани предмети и съоръжения, които предизвикват шум;
8. алкохолни напитки, наркотични или други упойващи вещества;
9. животни.
(2) На посетителите се забранява:
1. преодоляването на конструкции, съоръжения или преградни приспособления, намиращи се в спортния обект или в спортната зона;
2. влизането в места, забранени за посетители;
3. паленето на огън, запалването и изстрелването на сигнални ракети;
4. писането, облепянето или рисуването по спортните обекти и конструкции или по сградите и пътищата, които водят към тях;
5. употребата на алкохолни напитки, наркотични или други упойващи вещества;
6. замърсяването на спортната зона;
7. (нова - ДВ, бр. 82 от 2006 г.) маскиране, което затруднява тяхното разпознаване.
(3) При установяване на нарушения по ал. 1 и 2 лицата се отстраняват от територията на спортната зона.


По точка 3 - никъде не се казва че трябва да се махнат капачките от бутилките

Вижте закона и вие ... за да сте запознати, ако имате някакви забележки пишете , за да сме информирани всички ...

Чакам коментари и дайте да издирим и други закони, които ни засягат ... щот не е лошо да се знаят законите и да опровергаеш многознайковците отсреща !
_________________
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lokomanРегистриран на: 05 Сеп 2006
Мнения: 1884

МнениеПуснато на: Вто 02 Мар, 2010 8:58    Заглавие: Отговорете с цитат

сега малко съм зает , но ще помисля па този въпрос и ще направи един сборник който ще стои на стадиона в агитката всеки мач. Ако се дървят се изважда и се използва.
_________________
ЛОКО СЕ ОБИЧА ! НЕ СЕ КОМЕНТИРА
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Metala
Ultras Leader


Регистриран на: 31 Авг 2006
Мнения: 34069
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто 02 Мар, 2010 9:01    Заглавие: Отговорете с цитат

lokoman написа:
сега малко съм зает , но ще помисля па този въпрос и ще направи един сборник който ще стои на стадиона в агитката всеки мач. Ако се дървят се изважда и се използва.Аз тва си го мислех оня ден като оня умньо почна да ми се прай за знамето, черепите и т.н. clapping
_________________
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
pepi svobodaРегистриран на: 29 Яну 2009
Мнения: 1027
Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Вто 02 Мар, 2010 13:57    Заглавие: Отговорете с цитат

За знамето добре го нахранихме тоя путьо. Като му казахме че трябва да ни напише протокол че го взима и тоя мведнага даде задна "добре бе,добре бе,ше ви го върна в края на мача,стига с това знаме", кога научихте англииски бе глупаци 0022-a118
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=eWOXgsBiRmI
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Metala
Ultras Leader


Регистриран на: 31 Авг 2006
Мнения: 34069
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто 17 Май, 2011 11:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Конституционният съд удари Указа за борба с дребното хулиганство
По материали от: ultras.bg

Конституционният съд удари Указа за борба с дребното хулиганство

Конституционният съд (КС) нанесе силен удар по един от ветераните в родното законодателство - Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ). С Решение №3 от 2011 г. беше обявена за противоконституционна забраната да се обжалват съдебните решения, с които се налагат наказания на дребните хулигани. Текстът гласи: „ Решението на районния съдия не подлежи на обжалване и се изпълнява незабавно" . Според КС това противоречи на конституцията, тъй като засяга основното право на справедлив процес. Указът предвижда две алтернативни наказания - задържане в поделенията на МВР до 15 денонощия или глоба от 100 до 500 лева.

Конституционното дело беше образувано по искане на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който сочи, че атакуваният текст води до противоречиви решения на съдилищата. ВАС твърди, че текстът е в разрез както с конституцията, така и с Конвенцията за правата на човека. Сочи се, че налаганото наказание " задържане в поделения на МВР" е равнозначно на наказанието „ лишаване от свобода" , предвидено в Наказателния кодекс. От това следва, че деянието по указа следва да се приравни на престъпление, но тогава трябва да се признае и правото на наказания да обжалва решението на районния съд.

КС охлажда ентусиазма

на онези, които се стремят да сложат знак за равенство между наказанията „ задържане в поделенията на МВР" , " лишаване от свобода" и мярката за неотклонение " задържане под стража" . В решението се напомня, че в правната теория категорично е възприето разбирането, че наказанието „ задържане в поделенията на МВР" притежава всички белези на административно наказание и се налага като алтернативно с друго административно наказание - глобата. Същото административно наказание - „ задържане в териториална структура на МВР" , но за срок до 25 денонощия, е предвидено и в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, приет през 2004 година.

Конституционните съдии обаче признават наличието на проблем заради забраната в указа решението на районния съдия да се обжалва. От една страна, съдебно-административните производства поначало са двуинстанционни и забраната за обжалване се явява неприятно изключение. От друга страна, тежестта на административната санкция „ задържане в поделенията на МВР" е голяма иправният статус на лицата „ задържани под стража" , „ задържани в поделенията на МВР" и „ лишени от свобода" е еднакъв.

Конституцията на Република България прогласява, че правото на справедлив процес не допуска ограничения на правата на обвиняемия, надхвърлящи необходимото за осъществяване на правосъдието. А според евроконвенцията всяко лице, признато от съда за виновно в извършването на престъпление, има право да обжалва осъждането си пред висшестоящ съд.

КС заключава, че ограничаването на правото на обжалване на наказанието „ задържане в поделенията на МВР" пред по-горна инстанция надхвърля необходимото за осъществяване на правосъдието. И още, че " не бива принципите за бързина и стабилитет на съдебните решения да имат приоритет пред правото на защита на обвиняемия."

Междувременно инспекторатът към Висшия съдебен съвет установи типични нарушения в производствата по указа, ако нарушителят се яви в съда без адвокат. Проверки в някои съдилища показаха, че често санкциите са налагат, без изобщо да се провеждат публични заседания. Не се съставят протоколи за тях, а ако се съставят, те са пълни с грешки - няма дата и час, подпис на секретаря, данни за свидетели, присъствие на нарушителя и за това разяснени ли са му правата. Много от тези пропуски са основание за отмяна на решенията от горната инстанция, а долната не би ги допускала с такава лекота, ако решенията й подлежаха на обжалване.

С това решение се слага край на безумната разпоредба да получиш осъдителна присъда, която нямаш право да обжалваш.


А такаааааааааа....Не че се правя на разбирач ама айде некой дето е по в час с тия неща да светне дали тва означава тва дето си мисля - демек край на бързите производства за 5 мин,дето не могат да се обжалват и влизат веднага в сила? biggrin
_________________
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
joreto80
Гост

МнениеПуснато на: Сря 17 Авг, 2011 19:28    Заглавие: Имало права !!! Отговорете с цитат

Права на граждани от република България имаме , но колко от тях ни се нарушават и какво правим по въпроса ?
Защо бездействаме ?
Върнете се в началото
Metala
Ultras Leader


Регистриран на: 31 Авг 2006
Мнения: 34069
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет 22 Фев, 2013 10:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Пет неща, които полицаите не искат да знаете!На фона на нестихващите протести, смятаме че е добре да ви запознаем с някои неща, които биха ви били от полза.

1. Не сте длъжни сте да отговаряте на въпросите!
Съгласно чл. 121 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), можете да откажете да давате показания, ако те биха навредили на вас или семейството ви. Това означава, че ако сте арестувани, не е необходимо да отговаряте на въпроси. Позовете се на чл. 121 и кажете само, че отказвате да давате показания. В момента на задържането ви полицаят е длъжен да ви обясни за какво сте арестуван. Не можете да бъдете арестуван в качеството си на свидетел – за да ви арестуват, трябва да сте обвинен в нещо. Ако сте призован като свидетел, отказът ви да дадете показания (освен в случая на чл. 121) се наказва с глоба до 500 лева. Винаги обаче можете да твърдите, че нищо не помните, или че не можете да дадете надеждни показания. Късата памет (реална или не) не попада в Наказателния кодекс. Освен това по всяко време можете да пожелаете да присъства адвокат, дори да сте призован като свидетел. Показанията, дадени в отсъствие на такъв нямат съдебна тежест.

2. Можете да лъжете!
Ако сте обвиняем (или заподозрян) можете преспокойно да лъжете. Законът предвижда отпадане на отговорността за лъжесвидетелстване (чл. 290 и чл. 292 от Наказателния кодекс(НК), ако отговорът може да ви уличи в престъпление. Също така не носите отговорност, ако в качеството си на свидетел дадете лъжливи показания пред полицията, от които впоследствие се откажете пред съда.

3. Самопризнанията не ви вкарват в затвора!
Съгласно чл. 116 от НПК, не можете да бъдете осъден единствено въз основа на самопризнания. Дори да признаете, че сте убили комшията, полицията трябва да събере доказателства за това.

4. Разпитващият трябва да ви задава конкретни и ясни въпроси!
След като разкажете (ако решите да го направите) в свободен текст това, което знаете, разпитващият трябва да ви задава ясни и конкретни въпроси, свързани с делото. Въпроси от рода на “А за оная работа в “Младост” какво знаеш?” (любим подход на полицаите) не са нито конкретни, нито свързани с делото. Такива са и всички въпроси, засягащи личния ви живот. Полицаите ги използват за да спечелят доверието ви и да си съставят план как да водят разпита. Можете да откажете да отговаряте, или да поискате конкретизиране. По същия начин не сте длъжни да разкривате обстоятелства и информация, за която не сте попитани изрично. Разбира се, можете да го направите, за да спечелите доверие и да поведете разпита в желана от вас посока, но това ще разгледаме в отделна статия.

5. Нямат право да ви обискират без заповед!
Обиск може да се извършва без прокурорско одобрение само в два случая когато сте задържани, или ако има неоспорими доказателства, че укривате предмет, обект на престъпление. Следователно, ако ви спрат и поискат да отворите багажника на колата си, можете най-любезно да попитате задържан ли сте, или какви са основанията им да смятат, че прекарвате нещо незаконно. Ако никоя от горните две причини не е налице, можете да откажете. Дори да намерят цял арсенал в багажника ви, обискът няма да има стойност в съда, ако не може да се мотивира с някое от горните две обстоятелства. Разбира се, винаги могат да намерят повод да ви арестуват, така че номерът е да избегнете това преди всичко. И още нещо важно: ако ви отведат в районното за “справка”, тове не е арест и не дава право да ви обискират.

Още малко ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ !
На всеки може да му се случи да бъде разпитан в полицията – било като свидетел, било като обвиняем. Тук ще споменем най-често прилаганите техники за разпит, така че да знаете какво да очаквате. В отделна статия ще разгледаме техниките, които вие можете да приложите по време на разпита.

Преди да продължим с конкретни техники, нека се спрем на това, как протича разпитът. Преди всичко разпитващият ще започне с “неофициален разговор”. По време на този разговор полицаят цели две неща. Първо — да спечели доверието ви; да ви покаже, че няма нищо страшно и изобщо — да ви предразположи. Втората цел на този разговор е разпитващият да може да си състави мнение за вас — да установи интелектуалното ви ниво, да прецени интересите ви, доколко сте склонен да отговаряте точно и изчерпателно на въпросите и т.н. От поведението ви в тази фаза зависи изходът от целия разпит. Постарайте се да се представите за по-глупав, по-податлив и по-изплашен отколкото сте в действителност. Никой не е спечелил разкривайки потенциала си пред противника преди да е започнала битката. Тук трябва да споменем нещо важно: полицаят не е ваш приятел, той е разследващ! Запомнете това изречение и си го повтаряйте, колкото и дружелюбно да се държи разпитващият.

След края на неофициалния разговор, полицаят ще ви обясни правата ви и ще ви прикани да разкажете със свои думи какво се е случило. Обикновено след изясняването на всеки ключов момент разпитващият ще ще сбие показанията ви в 2-3 изречения, които ще ви прочете преди да ги нанесе в протокола. Внимавайте в думите му, и поискайте да се перефразира дадено изречение, ако смятате, че сбитата версия пропуска момент, който може да се окаже ключов за защитата ви.

След приключване на разпита полицаят ще прочете протокола от край до край и ще ви го представи за подпис.

И така, нека започнем с най-често срещаните тактики. Наименованията, които съм дал, са условни — не става въпрос за официална терминология.

1. Изнервяне
Това е извънредно проста и в същото време много ефикасна техника, особено върху хора, които за пръв път попадат в полицията. В общи линии ви карат да чакате пред кабинета, докато се изнервите до степен да сте готов да кажете каквото и да е, само и само да си тръгнете по-бързо. Най-доброто противодействие е просто да се държите спокойно. Не се прегърбвайте и не тропайте нервно с крак. Колкото и учудващо да ви звучи, ако тялото ви се държи спокойно, мозъкът ви ще го последва.

2. Вече знаем всичко
Тази техника има няколко вариации. При най-често използваната разпитващият ви прекъсва и вика свой колега от съседен кабинет, или минаващ по коридора, посочва ви и казва “Я виж момчето/момичето какво вика за оная работа с телефона” (или за каквото там са ви викнали). Ненужно е да се казва, че колегата му не знае нищо по въпроса. Цялата сценка се разиграва с цел да бъдете притеснени от неочакваната публика и внезапната публичност на проблема. Запазете спокойствие и не се отклонявайте от показанията си. Продължете да разговаряте само с вашия разпитващ, дори ако въпросите са зададени от колегата му. Започнете ли да отговаряте и на двамата разкъсвате вниманието си и се оказвате в положение да водите война на два фронта.
Друг вариант на тази техника е преди да започнете показанията си, разпитващият да ви подхвърли факт, който вече им е известен, намеквайки, че знае още много. В повечето случаи не знае нищо — иначе не би ви разпитвал. Трети вариант е “другите вече признаха”. При всички положения трябва да подходите с презумпцията, че разпитващият знае всичко. Така ще му дадете минимална информация, а всезнайковският подход ще пльосне на земята като мокър пешкир.

3. Искам да ти помогна
Тази техника помага в комбинация с изнервянето. Разпитващият използва фрази от рода на “Кажи бе, човек! Ще видим да те оправим някак, положението не толкова тежко!” Повтаряйте си онова изречение, което прочетохте в началото — той не ви е приятел. Тази техника се прилага най-често когато разпитващият види, че няма за какво да ви задържа повече, но иска да измъкне информация за други дела. Започне ли да ви задава въпроси, несвързани с конкретното дело, и да ви предлага помощ — значи ще се измъкнете. Не казвайте нищо странично, защото започнете ли да давате информация ще седите там още поне два часа, докато ви изцедят като лимон.

4. Ще стане по-лошо
Често разпитващият ви предлага лесен изход (като му кажете каквото иска) и труден (най-често изразен с мътни заплахи от рода на “Знаеш ли какво е наказанието за укриване на информация?”). В повечето случаи това са само заплахи — стигне ли се дотам, значи полицаят е отчаян. Разбира се, помага да знаете какво е наказанието. Ако имате предишни регистрации или присъди, разпитващият може да ги използва като заплаха. Не се връзвайте — ако са имали нещо срещу вас при предишния случай, са щели да го използват. Ако вече имате присъда по предишен случай, полицията е безсилна — не можете да бъдете съден два пъти за едно и също престъпление. Започнат ли заплахите, запазете спокойствие, попитайте в какво друго сте обвинен и откажете да отговаряте на каквито и да било въпроси докато не видите обвинителен акт. Това е ваше право и ефектът върху разпитващия е подобен на ефекта на бетонен стълб между релсите върху експресен влак. Така обръщате ефекта — вместо да ви измъкне информация, разпитващият се оказва в положение, в което заподозреният отказва да отговаря и на въпроси по текущото дело.

5. Ще изпусна “Море от любов”
Тази техника се прилага сравнително рядко. Разпитващият се държи сякаш вашите показания са само формалност, която той иска да претупа — изпуска си сапунката/мача, или е оставил да пече кекс във фурната. Най-често се прилага когато сте достатъчно изнервен от чакане пред кабинета и също горите от нетърпение да си ходите. Показанията почват да се леят като планински поток, но щом се стигне до съществената част — изведнъж сапунката може да се отложи. Противодействието е да искате конкретни въпроси. На фразата “Казвай” отговорете “Какво?”. Покажете, че докато разпитващият “бърза”, вие имате цял ден, компанията ви е приятна и единственото, което ви липсва за да е кефа пълен, е шише водка и двете джебчийки от маймунарника. В никакъв случай не отговаряйте на нещо, за което не сте питани изрично.

И накрая, не бива да забравяте, че ако в стаята има друг дознател, той слуша извънредно внимателно, макар че привидно си чопли ноктите. Трябва да сте подготвени от внезапни объркващи въпроси от негова страна. Както казахме в точка 2, не позволявайте да ви хванат неподготвени и не разделяйте вниманието си между двамата.
_________________
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Metala
Ultras Leader


Регистриран на: 31 Авг 2006
Мнения: 34069
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря 10 Юли, 2013 15:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Какви са правата ми при “дребно хулиганство”?


Какви са правата ми при “дребно хулиганство”?Нарушавам обществения ред и съм хулиган , но не съм престъпник, тъй като деянието ми не е с такава обществена опасност, каквато Наказателният кодекс изисква.

Въпреки това мога да бъда санкциониран за „дребно хулиганство“ по УБДХ (Указ № 904 за борба с дребното хулиганство) и да ми се търси отговорност по административен ред.

„Дребното хулиганство“ е непристойна проява, изразена в:

Употреба на ругатни, псувни или други неприлични изрази на публично място пред повече хора (напр. по време на протест).
Оскърбително отношение и държане към гражданите, към органите на властта или незачитане на ценностите на обществеността.
Скарване, сбиване или други подобни действия, с които се нарушава общественият ред и спокойствие.
За да бъда счетен за пълноправен „дребен“ хулиган е достатъчно да съмнавършил 16 г. Мога да бъда санкциониран със следните административни наказания:

Задържане в поделението на МВР за период до 15 денонощия.
Глоба в размер 100 до 500 лв.
Разминавам се с наказание, ако съм непълнолетен (от 14 до 18 г.) и с оглед извършеното и неговата обществена опасност, мога да бъда поправен с мерките на комисиите за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Веднъж констатира ли се нарушение, ми пишат акт, който съдържа данни за мен, извършеното деяние и свидетелите. Арестуват ме и ме задържат в местното поделение на МВР и в срок от 24 часа може да се случи следното:

Да изпратят преписката ми до районния съдия.
Да изпратят преписката ми до съответната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни – ако съм непълнолетен и комисията може да ме превъзпита и „поправи“.
Да ми се прекрати преписката, когато няма да бъда наказван.


При първия вариант ще бъда временно задържан до 24 часа, ако преписката не може да бъде изпратена веднага на съдията. Процесът срещу мен не е наказателен, тъй като “дребното хулиганство” е административно нарушение, а не престъпление. Пред съдията присъствам и имам право на адвокат. Ако ми наложат наказание, мога да обжалвам пред окръжния съд в срок до 24 часа. Решението му е окончателно. Ако съдията нареди да бъда “задържан”, ще остана в съответното поделение на МВР за необходимото време и ще трябва да полагам общественополезен труд, колкото и да ми е неприятно.

Докато съм задържан, добре е да следя дали се спазват правата ми. Трябва да внимавам:

Да ми разяснят правата, задълженията, да ми укажат мястото за пребиваване и режима на неотклонение.
Да не нарушават човешките ми права, гарантирани от Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.
Да не им позволявам да ми изземват религиозни четива, медицински документи, фотографии на членове от семейството ми или близки, лични телефонни бележници, текстове на нормативни актове. Съставя се задължително протокол. (скоро: “Претърсват ме – каква е процедурата и какви са правата ми?”).
Дали са спазени правата ми на свиждане, медицинска помощ, хранителни пратки, пратки с дрехи и разрешени вещи, суми за лично ползване, писма, материали за масово осведомяване, престой на открито не по-малко от час дневно и др.
Дали след задържането са ми предоставили незабавен медицински преглед, както и веднага след освобождаването.
Дали е спазено правото ми да ползвам преводач или тълковник, ако имам нужда от такъв.
Дали са ме поставили в помещение с лица от същия пол и съобразно възрастта ми (напр. ако съм непълнолетен)
Дали получавам храна в общоприетото време, три пъти дневно и в съответствие с изискванията на здравето ми и религиозните ми предпочитания.


Международни и неправителствени организации, както и международни експерти, имат право на достъп и осъществяване на контрол дали се спазват човешките права, реда и режима в помещението, където съм настанен.

Всички тези права съответстват и на общите ми права на задържан под стража, описани в редица нормативни актове (Закон за МВР, Закон за изпълнението на наказанията и задържане под стража и др.) За тях може да прочетете повече скоро в “Задържаха ме от полицията за 24 часа”. Ако ме задържат, добре е да внимавам за спазването на тези свои права!

Очаквайте скоро: Аз не съм хулиган! Какви права имам по време на спортно дерби?

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Автор:

Николай Терзиев

_________________
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
PILATAРегистриран на: 31 Авг 2006
Мнения: 15376
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Вто 21 Окт, 2014 15:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Внимание! Как да залича (снема) полицейска регистрация?

По своето естество, регистрацията означава обработване на моите лични данни, които ще бъдат съхранявани в информационните архиви на МВР. Полицаите имат право да снемат моите отпечатъци, да ме снимат и ако е необходимо да изземат образци на моето ДНК. За извършване на регистрацията не се изисква моето съгласие. При отказ да предоставя образци от моето ДНК, те се взимат принудително с разрешение на съдия от съответния районен съд.


Полицейска регистрация се извършва от органите на полицията, когато аз съм привлечен като обвиняем за извършено умишлено престъпление от общ характер. Това все още НЕ означава, че аз съм виновен – въпросът с доказване на вината се решава от съда. Ако няма достатъчно доказателства, дори може да не се стигне до съд.

Данните от полицейската регистрация се използват само за предотвратяване и разкриване на престъпления или за дейности, свързани със защитата на националната сигурност и обществения ред. Използването им за всякакви други цели е незаконно.


Ако съм малолетен, аз не подлежа на полицейска регистрация. Ако съм непълнолетени са ми наложени възпитателни мерки или съм предаден за налагане на такива, то аз също няма да подлежа на полицейска регистрация.

Веднъж регистриран в регистрите на МВР, не означава, че ще бъда вписан в тях завинаги и че това ще седи като петно в моя живот.

Полицейската регистрация може да се заличи в следните случаи, когато:


е извършена в нарушение на закона;
наказателното производство е прекратено, освен в случаите, когато е прекратено, поради споразумение с прокуратурата;
е влязла в сила оправдателна присъда;
освободен съм от наказателна отговорност и ми е наложено административно наказание;
ако съм починал.
Каква е процедурата по заличаване на полицейската регистрация?

Необходимо е писмено мотивирано искане от моя страна, когато са налице по-горе изброените предпоставки. В искането си трябва да изложа мотивите си защо трябва регистрацията ми да бъде заличена и защо не съм обществено опасен. Към моето искане трябва да прибавя доказателства, че отговарям на изискванията за заличаване на полицейска регистрация.


Тези доказателства могат да бъдат:

1. съдебно решение, с което съм оправдан като невинен;

2. съдебно решение, с което съм освободен от наказателна отговорност и ми е наложено административно наказание;

3. постановление от прокуратурата за прекратяване на наказателното производство, както и документ, че това постановление е влязло в сила;

4. смъртен акт на починалото лице (когато снемането на полицейска регистрация не е мое, а на мой близък или роднина, който е починал).

Заличаване на полицейска регистрация може да се извърши служебно, но това е рядко явление, затова аз трябва да поема инициативата в свои ръце.


Подаване на документите може да бъде направено във всяка от структурите на МВР, т.е това не е обвързано нито с постоянния или настоящия ми адрес, нито с полицейското управление, в което е извършена регистрацията. Аз мога свободно да подам искането си за снемане на регистрацията в удобно за мен поделение на МВР. След това с писмена заповед моята регистрация се заличава. Всякакви отговори от страна на полицията, че в някое определено РПУ не може да се подаде искането за снемане на регистрацията, означава, че те явно се опитват да си спестят работа или не са достатъчно информирани. При подаване на искането за снемане на регистрацията аз трябва да получа входящ номер, който полицията като административен орган е длъжна да ми издаде.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт


http://pravatami.bg/4683
_________________
НАЙ МИ Е КРИВО, НАЙ МИ Е ДОЛНО,КОГАТО МЕ ЧЕРПЯТ С БЕЗАЛКОХОЛНО
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
PILATAРегистриран на: 31 Авг 2006
Мнения: 15376
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Сря 22 Окт, 2014 11:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Какви са правата ми, ако полицията ме спре за проверка

Какви права имам, ако полицията ме спре на улицата за проверка? Този въпрос отново възникна след случая (все още с много неизвестни) с 20-годишната студентка Борислава Латинова.

Ето някои важни моменти, които е добре да знаете.

Полицията може да ви спре на улицата и да провери документите ви, ако:

- сте на видима възраст под 18 години и се разхождате след 22 ч. без придружител

- когато има данни, че сте извършил някакво престъпление или друго нарушение на обществения ред

- когато проверката е наложителна, защото има извършено престъпление или административно нарушение

- когато сте чуждестранен гражданин и се провежда контрол по редовността на документите за самоличност и пребиваване в страната

- когато проверката е наложена по искане на друг държавен орган.

При подобна проверка, полицаите могат да ви "преджобят", ако преценят, че у вас могат да намерят доказателства за извършено престъпление.

Обиск се извършва, когато:

- сте задържан и има данни, че сте извършил престъпление

- има данни, че носите опасни или забранени за притежаване предмети

- когато сте на място, където е извършено престъпление или нарушение на обществения ред.

Преди обискът да започне, полицаят трябва да се легитимира - с име и откъде е, ако поискате, те са длъжни да покажат и полицейските си карти. Служителят на реда трябва да обясни на какво основание ще бъдете обискиран.

Ако е защото ви задържат - трябва да обяснят защо това се налага. Ако причината е носенето на опасни предмети, то полицаите трябва да разяснят какви са данните, от които съдят, че това е така.

Обискът винаги се извършва от служител на реда от същия пол, от който сте вие, в присъствието на поне един свидетел. Задължително е полицаите да съставят протокол. Документът се подписва от полицая, от един свидетел и от вас (бел. ред. - по случая с Борислава Латинова няма протоколи за обиск)

Имате право на екземпляр и задължително след изготвянето му трябва да се запознаете какво е вписано в него - дали са описани надлежно всички вещи укрити у вас и дали няма нещо пропуснато.
За да сте сигурен, че няма да бъде дописано нищо, може да задраскате празните полета, а ако имате възражения, може да ги отбележите.

Ако полицията наруши правата ви, задължително трябва да подадете жалба в полицията
_________________
НАЙ МИ Е КРИВО, НАЙ МИ Е ДОЛНО,КОГАТО МЕ ЧЕРПЯТ С БЕЗАЛКОХОЛНО
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bulgaristaРегистриран на: 27 Фев 2007
Мнения: 7020
Местожителство: Bulgaria

МнениеПуснато на: Нед 06 Сеп, 2020 21:15    Заглавие: Отговорете с цитат

https://www.youtube.com/watch?v=VmxTQtEcGvw

blum2
_________________
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор     Форуми -> Нещата от живота Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov
RedSilver 1.01 Theme was programmed by DEVPPL HTML Forum
Images were made by DEVPPL Photoshop Forum