Феновете по света II
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 72, 73, 74  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор     Форуми -> Архив на централния форум
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
PILATA

Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Съб 19 Дек, 2009 9:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Легендата е жива14:04 18-12-2009

.Косите на цялата държава настръхват ежедневно заради необузданите хулигани от Дрезден, Берлин и Лайпциг
През 1949 г.

ГДР е образувана в съветската окупационна зона, в която влизат 5 исторически германски провинции: Мекленбург-Предна Померания, Бранденбург, Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия. През 1952 страната официално е разделена на 15 окръга, сред които Дрезден, Лайпциг, Магдебург, Котбус, Рощок. Самостоятелна административна единица е Източен Берлин. Споменавам именно тези градове, защото след падането на стената там вилнеят най-опасните немски хулигани.

Скоро след обединението на Изтока и Запада отборите от ГДР изпитват сериозни затруднения в конкуренцията с тези от Западна Германия, предимно от финансово естество. Така клубовете от Източен Берлин, Дрезден и Лайпциг попадат във водовъртежа на Втора Бундеслига, а оттам и в аматьорските дивизии. Тези събития обаче са с двояко значение за привържениците на източните клубове, защото макар да са лишени от качествен футбол, поне успяват да избегнат рестрикциите на Първа Бундеслига. Ултрасите от великолепната четворка - „Динамо” (Дрезден), „Динамо” (Берлин), „Унион” (Берлин) и „Локомотив” (Лайпциг), биха пострадали най-много от евентуално връщане в елита на немския футбол. А и „модерният футбол” би изстрадал доста от необузданите източногермански хулигани.

„Динамо” (Дрезден)

С падането на Стената падат и последните задръжки на хулиганите от Източна Германия те не изпускат възможността да се докажат и на европейската сцена. През 1991 г. привържениците на „Динамо” (Дрезден) предизвикват страхотни безредици на мач с „Цървена звезда”, който стабилните сръбски навиячи ще помнят дълго. Европейската централа не пропуска възможността да се разправи с опасните дрезденски хулигани и клубът е изхвърлен за 2 години от европейските турнири. 1995-а е годината, крайъгълен камък за сцената в Дрезден. Отборът е изхвърлен от Първа Бундеслига в Северната регионална лига. Като резултат посещаемостта спада от средно 40 хиляди на 5. Остават обаче най-добрите – тези, които са готови да започнат от началото и да върнат подкрепата зад „Динамо” отново на челни позиции.

С тази задача се нагърбват Commando Elbhorde, Eastside Dresden, Yellow Madness и Dynamo Geschwader, които макар да са държани зорко под полицейско наблюдение, все пак правят доста добри неща от ултрас сцената. В края на 2000 г. лидерите им решават да консолидират усилията си. На 3 декември с.г. е образувана организацията Ultras Dynamo, която за по-малко от десетилетие се превърна в най-мощната ултрас групировка извън тези на отборите от Бундеслигата. Започва голямото чупене на рекорди по посещаемост за долните дивизии, но и чупене на огради, противникови и полицейски глави. През 2006 г. Ultras Dynamo са подложени на безмилостна критика от местния печат, който ги обявява за един от най-опасните елементи за обществената сигурност и спокойствие. А това несъмнено е така. Унищожителни са нападките след мач с втория отбор на „Херта”, който завършва с 23-ма ранени полицаи и нито един арест на хулигани.

„Динамо” (Берлин)

Първите подвизи на източните берлинчани след 1989 г., с които карат цяла Западна Европа да заговори със страх за тях, са в Рощок. Особено тежки са последиците за влака на връщане, както и за полицаите, опитали се да усмирят необузданите хулигани. Ако нацистите зад „Херта” постепенно слизат от сцената, то с подкрепата си за „Динамо” берлинските крайнодесни намират добро поле за изява. Дори през 90-те те открито изявяват своите убеждения по стадионите и само фактът, че долните дивизии не попадат често под прожекторите, им дава пълна свобода. Споменава се за фракцията Bohse Ossis, която обаче е полулегална и често много от нейните деяния остават анонимни за широката аудитория.

Основният враг е другият добре познат у нас източноберлински клуб - „Унион”. Винаги, когато двата отбора се засекат в някоя от долните дивизии, Берлин е блокиран от органите на реда. Организацията на полицията винаги е на ниво и хулиганите са ескортирани до стадиона по предварително определени маршрути. Не са един и два случаите обаче, когато именно на стадиона главорезите от столицата се чувстват най-освободени, в свои води, а теренът се е превръщал в арена на сблъсъците. Ултрасите на „Динамо” са и запалени привърженици на хокея. Отборът на Eisbaren Berlin е клубът, който без съмнение се радва на най-добрата хокейна публика в света.

„Локомотив” (Лайпциг)

Другият голям играч на източната сцена, от който косите на Запада настръхват, са хулиганите от Лайпциг.
Една от големите прояви на Scenario Lok Fight Club, Leipziger Jungz и Crime Boys бе през февруари 2007 г. Тогава Германската футболна асоциация отложи всички мачове от пета дивизия, тъй като след мача „Локомотив” (Лайпциг) срещу „Ерцербриге” 800 хулигани атакуваха 300 полицаи и буквално ги разпиляха из улиците на града.

В такава обстановка протичат повечето двубои между източноберлинските „Динамо” и „Унион”.

Мощната подкрепа зад „Динамо” (Дрезден) няма аналог в долните дивизии

В Лайпциг действат така от 70-те до днешни дни
alfons1to

МнениеПуснато на: Съб 19 Дек, 2009 20:04    Заглавие: Отговорете с цитат

http://vbox7.com/play:ccb6866a

koga shte widime neshto takowa i w maika Bulgariq .. angry2 angry2
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
PILATA

МнениеПуснато на: Нед 20 Дек, 2009 14:26    Заглавие: Отговорете с цитат

феновете на Естудиантес на летището в Дубай:

http://www.youtube.com/watch?v=Zp4GzurfGmY&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=acUNJUvmGkM&feature=player_embedded
chavi

МнениеПуснато на: Нед 20 Дек, 2009 18:08    Заглавие: Отговорете с цитат

ne brat w buenos sa na pat kam dubai,ezeiza e glawnoto leti6te w buenos
PILATA

МнениеПуснато на: Вто 22 Дек, 2009 19:21    Заглавие: Отговорете с цитат

chavi написа:
ne brat w buenos sa na pat kam dubai,ezeiza e glawnoto leti6te w buenos

може,не съм разбрал.

Ювентус с глоба заради расистки скандирания на феновете

Италианският гранд Ювентус бе глобен с 10 хиляди евро заради расистки скандирания на феновете на отбора, съобщава Ройтерс.

Запалянковците на торинци пяха "няма черни италианци" при загубата с 1:2 от Катания в неделя за първенство. В клуба се опасяваха от по-тежка санкция, тъй като през миналия сезон бяха лишени от домакинство за един мач за подобни скандирания към чернокожия нападател на Интер Марио Балотели, италианец с ганайски корени.

евала,няма черни и българи ама тука на крайно десните ултраси маймуните им ебат жените angry2
PILATA

МнениеПуснато на: Сря 23 Дек, 2009 20:57    Заглавие: Отговорете с цитат

10 години NUOVA GUARDIA - Динамо Букурещ

тука на чаршаф явно изброяват градовете в които са ходили,има я и София biggrin . и български извор трябваше да напишат където ги потрошиха с мотиките black_eye biggrin .

п.с. Малоумно от малоумни мамалиги banned
Metala
Ultras Leader

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря 23 Дек, 2009 21:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Подобно /но по-добро/ правиха Милан преди има нема 15-тина години. bye boredom

МнениеПуснато на: Пет 25 Дек, 2009 15:08    Заглавие: Отговорете с цитат

100 години Борусия Дортмунд clapping

PILATA

МнениеПуснато на: Сря 30 Дек, 2009 23:13    Заглавие: Отговорете с цитат

PILATA

МнениеПуснато на: Съб 02 Яну, 2010 14:53    Заглавие: Отговорете с цитат

последното римско дерби:

PILATA

МнениеПуснато на: Съб 02 Яну, 2010 15:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Магията на ФА Къп не спира да впечатлява футболния свят дори 139 години след началото на надпреварата. Повече от 10 хиляди фенове тима от Първа лига Карлайл Юнайтед направиха километрично задръстване на магистралата в Ланкастър по пътя си към гостуването на Евертън от третия кръг на турнира. Въпреки наистина впечатляващата си бройка, не е сигурно, че привържениците на намиращия се на 15-о място в третия ешелон на английския футбол тим ще стигнат навреме на "Гудисън парк" за историческия им двубой с петкратния носител на трофея Евертън. "Повече от два часа стоим в задръстване на магистрала! Какъв кошмарен ден само!", кахъреха се пред Би Би Си феновете на Карлайл.

Тимът на Карлайл играе домакинските си мачове на стадион "Брънтън парк" (на снимката), който е с капацитет едва 16 981 места, но явно две трети от феновете на отбора са решили да го подкрепят днес срещу Евертън в сблъсъка на "Гудисън".

PILATA

МнениеПуснато на: Съб 02 Яну, 2010 15:50    Заглавие: Отговорете с цитат

OLI clapping

от 1.20 мин.натам,това го пеят над 60 мин. clapping clapping

Ton Thrylo mou ton agapo

http://www.youtube.com/watch?v=Mi1h1W6y7vI

http://www.youtube.com/watch?v=YXtbCViFj1E
Veskoloko

МнениеПуснато на: Нед 03 Яну, 2010 8:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Пуснато на: Съб Яну 02, 2010 4:31 pm Заглавие:

--------------------------------------------------------------------------------

Магията на ФА Къп не спира да впечатлява футболния свят дори 139 години след началото на надпреварата. Повече от 10 хиляди фенове тима от Първа лига Карлайл Юнайтед направиха километрично задръстване на магистралата в Ланкастър по пътя си към гостуването на Евертън от третия кръг на турнира. Въпреки наистина впечатляващата си бройка, не е сигурно, че привържениците на намиращия се на 15-о място в третия ешелон на английския футбол тим ще стигнат навреме на "Гудисън парк" за историческия им двубой с петкратния носител на трофея Евертън. "Повече от два часа стоим в задръстване на магистрала! Какъв кошмарен ден само!", кахъреха се пред Би Би Си феновете на Карлайл.

Тимът на Карлайл играе домакинските си мачове на стадион "Брънтън парк" (на снимката), който е с капацитет едва 16 981 места, но явно две трети от феновете на отбора са решили да го подкрепят днес срещу Евертън в сблъсъка на "Гудисън".

Метъл,ВИДЯ ЛИ КВО Е ЧЕСТ,СЛАВА,ИСТОРИЯ,ВЯРА....
bye bye bye
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Metala
Ultras Leader

МнениеПуснато на: Нед 03 Яну, 2010 10:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Не е това. Това е нарича "МАНТАЛИТЕТ", нещо което овчедушната ни публика НЯ bye boredom МА!

МнениеПуснато на: Съб 09 Яну, 2010 11:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Безскрупулни банди12:57 08-01-2010

Противникови фракции обявяват награда от 5 хиляди паунда за главата на лидера на хулиганите от „Хибс”, който ги клал с брадва в бар

Най-сетне, в края на обиколката по европейските трибуни, стигнахме и до Великобритания. Естествено следващите седмици ще са посветени преди всичко на хулиганските прояви на островитяните. Ще се опитам обаче да избегна досадните и еднотипни материали за зараждането на хулиганството, неговите принципи и социално-културни особености. Вместо това „Лоши момчета” ще извади интересни факти около проявите на лидерите и членовете на британските фирми. Започваме поредицата с Шотландия, като приоритетно място сме отделили за хулиганите от столицата Единбург. И по-точно тези на „Хибърниън” – доказаните номер 1 в страната на карираните полички.

„Хартс” – „Хибърниън” е едно от най-старите футболни съперничества в света, започнало през далечната 1875 г. В началото дори съперничеството има и религиозен оттенък, тъй като „Хибс” е отбор на ирландски имигранти (името му идва от „Хиберния” – латинското наименование на Ирландия). В момента религиозното противопоставяне е на заден план, но за сметка на това чисто футболното наистина е сериозно. На двата столични стадиона през 80-те се проявяват доста сериозни фракции, една от които е обявявана за част от топ фирмите в цяла Великобритания.

Ето в какви условия се формира хулиганската групировка на „Хибс”. „Имаше един наистина тесен коридор, водещ до нашата трибуна. Трибуната с най-ужасяващите кенефи в цял Единбург, а може би и на целия остров. Беше ужасно тъмно и миризливо”. Това е описанието за обстановката на „Ийстър Роуд” през 80-те, което прави след години 55-годишният Дерек Уотсън пред Edinburgh Evening News. В материала, посветен на историята на единбургските клубове, 74-годишният Уолтър Роб допълва ситуацията: „Хората не идваха на мачове, за да гледат футбол, защото нивото му беше ужасно. Не идваха и заради условията, защото те бяха по-ужасни и от качеството на играта.”

Това, което ги кара да идват, е магията на трибуните. През 70-те и 80-те все още няма изискване за персонални седалки и тълпите често превишават капацитета, който би могла да побере трибуната. „Това обаче създаваше чувство на сплотеност. Имаше много повече песни, настроение, емоция, макар игрите да бяха слаби. Когато обаче отбележехме гол, тълпата полудяваше и можеше да се озовеш буквално на десетки метри от мястото, което си заемал преди няколко секунди”, разказва 52-годишният Йън Маклойд, фен на „Хартс”.
Привържениците на „Хартс” винаги са били по-добрата част от Единбург. През 1984 г. за среща с ПСЖ френската полиция блокира столицата, тъй като месец по-рано за Франция – Англия в Париж се изсипват хиляди англичани, които оставят след себе си развалини. Двубоят на местния ПСЖ с шотландските сърца обаче минава без инциденти. Френската преса дори пита: „Къде са хулиганите” (Où sont les hooligans?).

При „Хибс” това не може да се случи! Неслучайно за тях феновете на „Хартс” са просто „коледни дръвчета” – наричат ги подигравателно така заради фланелките, шаловете, знамената, шапките и куп други артикули, с които по-голямата част от публиката им посещава мачовете. Феновете на „Хибс” идват предимно от бедния мъглив пристанищен квартал Лийт, северен Единбург (в който се развиват действията в повечето романи на Ървин Уелш).

Ще бъде несправедливо да не споменем Casual Soccer Firm – бандата хулигани зад „Хартс”, която все пак има няколко сериозни прояви през 80-те. През този период обаче в Единбург и цяла Шотландия като най-плашещата банда се утвърждава крайната фракция на „Хибс” Capital City Service. Наред с чисто хулиганските изпълнения около мачовете голяма част от тях са познати на полицията и като квартални наркопласьори, обирджии, наемници за разчистване на сметки.

И все пак футболното хулиганство е тяхната истинска страст, останалото е „работа”. През 80-те Capital City Service превръщат Единбург в непревземаема крепост за враговете от Глазгоу, Дънди, Абърдийн. Техните пътувания до тези най-горещи дестинации също са съпътствани неизменно с проблеми.

При едно такава през 1991 г. в Дънфърмлин, в клуб Кронк нахлува банда от членове на Capital City Service, които са получили сигнал, че в заведението е събран хулиганският елит на местните. Мелето е ужасяващо, в употреба влизат всякакви подръчни средства, а сцените се разиграват на фона на рейв музика и диско светлини. Оказва се, че един от лидерите на Capital City Service Анди Бланс едва не убива съперник, след като следствието доказва, че го е атакувал с брадва. Ранените са десетки, двама се отървават на косъм от смъртта. Разследвани и впоследствие осъдени са 32 хулигани. Това събитие се счита за най-зловещата засада, организирана някога в Шотландия.

Анди е осъден на 5 години затвор, което по това време е неговата 42-ра присъда за насилие и нарушаване на обществения ред (до края на „кариерата” му на хулиган те ще надвишат петдесет). Заради многото пострадали през годините от набезите на неговата банда противниковите фракции обявяват награда от 5 хиляди паунда за главата му. Наскоро негово интервю шокира британската общественост с твърдения за ползите за обществото от хулиганството. „В дните около мачовете има засилено полицейско присъствие в града, което е добре за хората – те се чувстват по-спокойни. А ние така или иначе се бием само с хора, които го искат. Хулиганството е просто една по-груба игра, състезание. Полицаите също обичат да участват и се забавляват, когато им създаваме работа като тази”. За тези от вас, които искат да прочетат автентичния разказ на Анди Бланс, препоръчвам книгата Hibs Boy, която той издаде преди няколко години. Предговорът е от Ървин Уелш, дългогодишен приятел на Анди, което е още една добра реклама за книгата.

През януари 2003 г. се появи сайт с подвизите на Capital City Service, който накара полицията и обществото да настръхне от опасността за възраждане на старата хулиганска фракция. Всъщност се оказа, че става дума за по-млади кежуал последователи, които искат да си присвоят славата на старото поколение. Какво да се прави, модерно е...
От фирмите извън столицата (естествено и извън Глазгоу), които се изявяват през 80-те и началото на 90-т, е добре да се отбележат Saturday Service от Мъдъруел и The Utility (обединената групировка на ФК Дънди и Дънди Юн). Абърдийнската фракция Soccer Casuals също е сред респектиращите, но напоследък неприятна тенденция е, че именно част от привържениците на „Абърдийн” се опитват да налагат ултрас модела. Правят кошмарни хореографии, веят знамена на дръжки, които определено стоят нелепо на шотландския стадион, опитват по-разчупени песни от традиционно британските скандирания...

Лично аз се надявам този опит да продължи да търпи провали и да приключи по-скоро, за да може Островът да остане незасегнат от ултрас културата и да запази автентичността си.

Следващият юбилеен стотен брой на рубриката „Лоши момчета” ще ви разкаже за едно от емблематичните съперничества в световния футбол – „Селтик” срещу „Рейнджърс”, или с други думи - Celtic Soccer Crew срещу Inter City Firm.

Бандата от Абърдийн наскоро създаде големи проблеми на мадридската полиция при гостуването на „Атлетико

Славните времена за The Utility вече са в историята, но момчетата все още са тук!

Анди Бланс – кошмарът на противниковите фирми, за чиято глава дават награда от 5000 паунда
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор     Форуми -> Архив на централния форум Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 72, 73, 74  Следваща
Страница 12 от 74

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети